Руменова е единственият кандидат за шефското място в институцията

Гласят човек на червения лидер Сергей Станишев за шеф на Сметната палата.

За председател на Сметната палата бе предложена Лидия Руменова. Кандидатурата на Руменова бе внесена в Народното събрание от председателя на Комисията по бюджет – Йордан Цонев и трима народни представители от БСП - Корнелия Нинова, Петър Кънев и Жельо Бойчев.

Първата точка в дневния ред на Народното събрание за днес е одобряването на новия шеф на Сметната палата. Депутати разкриват пред Mediapool, че Лидия Руменова е единственият кандидат за този пост.

[caption id="attachment_407223" align="alignright" width="300"]Съветничка на Станишев ще оглави сметната палата Съветничка на Станишев ще оглави сметната палата[/caption]

Запознати със ситуацията не са учудени, тъй като Руменова е била съветничка на Сергей Станишев, а отдавна бе ясно, че се готви поредното политическо назначение в тази институция. За да бъде отстранен от поста му бившият шеф на Сметната палата - Валери Димитров, който изкара близо два мандата, депутатите промениха закона.

И сега институцията ще продължи да се управлява от колективен орган, съставен от девет членове, които ще са със седемгодишен мандат. Кандидатката за шефското място – Лидия Руменова е работила в Сметната палата. Тя е била назначена в края на мандата на тройната коалиция и е работила там от 2009 до началото на 2011 година. Любопитен обаче е фактът, че преди да постъпи на работа в Сметната палата, Лидия Руменова е била съветничка по имотните въпроси на председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев във времето, в което той бе премиер – 2005-2009 г.

Прави впечатление, че Лидия Руменова е сред собствениците на консултантската компания "Интегра", която има зад гърба си редица спечелени европейски проекти, което очевидно не е никак случайно. В края на 70-те години, Руменова е работила в Министерството на външната търговия като държавен юрисконсулт. За времето от 1981 д о1986 година е била държавен прокурор, а през 90-те години е работила в Центъра за масова приватизация и в "Мобиком". В автобиографията, която Руменова е представила обаче липсва информация с какво се занимава от 2012 година до днес, пише pik.bg.