Народни представители, общински съветници, кметове на райони, координатори на районни структури, както и десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ в София се събраха пред Мемориала на репресираните от комунизма. Столичната структура на партията се присъедини към призива за обединение в името на жертвите на комунистическия режим, отправен публично от българския евродепутат от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова.

 

„На 1 февруари отбелязваме най-мракобесния период в българската политика. Период, който белязва живота на българите - без история, без настояще и чрез забраняване на бъдещето. Бог да прости жертвите на комунизма!“, каза Росен Желязков.

 

„На този ден всички трябва да сме единствено българи“, заяви българският евродепутат Андрей Ковачев. По думите му, съвременните политици и общественици имат голяма вина към младите ни сънародници, защото не популяризират достатъчно тежките спомени за мракобесния комунистически режим. „България беше смятана за сателит на Съветския съюз, това не е така. Предците ни, изписани на тази стена, са били смачкани от комунистите!“, каза още Ковачев. Той напомни, че преди 14 години правителството на Бойко Борисов обяви 1 февруари за Ден за почит към жертвите на комунизма по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

 

По инициатива на Андрей Ковачев бяха напечатани и раздадени на присъстващите книжки издания с изказванията от паметната конференция „Изстраданата европейска мечта на България“ (1944-1989), проведена през ноември 2010 година в Европейския парламент. В качеството си на български министър-председател тогава, Бойко Борисов приветства участниците в конференцията в Брюксел с думите: “В недалечното ни минало свободата и демокрацията бяха мечти, за които не малко българи са се борили и са страдали. Мнозина от най-достойните българи полагат усилия, за да защитят тези ценности и основните човешки права в условията на комунистическа диктатура. Необходимо е не само да съхраним спомена за техните страдания, но и да предадем този спомен на следващите поколения.“

 

Пред Мемориала на репресираните от комунизма бяха поднесени венци от името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от името на външния министър и вицепремиер на Република България Мария Габриел, от името на българските евродепутати от ГЕРБ-ЕНП, от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, от името на столичната структура на партията и от името на групата общински съветници от ГЕРБ.

Източник: crimesbg.com