Три са били предложените варианти на Бойковата формация за кмет на София – председателят на парламента Росен Желязков, неуспелият кандидат премиер проф. Николай Габровски и председателят на СОС Георги Георгиев.

 

И макар активът да посочил категорично Георгиев като носител на победата на ГЕРБ на предстоящите местни избори, които са насрочени за 29 октомври, Бойко Борисов продължава да мечтае именно проф. Габровски да е техният кандидат за кмет.

 

Омерзен, Габровски веднъж вече отказа на Борисов каквато и да било номинация за столичен градоначалник, въпреки уверенията на Борисов, че щом бъде издигнат, автоматично ще спечели. Това обаче не е отказало експремиера от представата, че именно именития неврохирург ще играе от името на ГЕРБ и ще им донесе поредната победа на вота.

 

От друга страна обаче от ГЕРБ са реалисти и твърдят, че професорът няма да се хвърли със същия плам, с който ще го направи Георгиев. Поради тази причина активът на партията бил категоричен, че ако ГЕРБ иска свой кмет, то трябва да издигне именно амбициозния Георгиев.

 

И макар Георгиев да се вихри по медиите с всевъзможни инициативи и коментари, и покани на дуел Васил Терзиев по темата за столичния бюджет, Борисов е скептичен, че неразпознаваемият от масите Георги Георгиев ще му донесе наесен мечтания град. Георгиев е познат предимно на огледалото си и на роднините си, но не и на широкия електорат, който дори не е чувал за него, както и за дейностите му като шеф на СОС.

 

Парламентарният шеф Росен Желязков пък изобщо не ставал за кандидат, тъй като опозицията веднага щяла да припомни сагата с бюлетините от мегаскандала Костинброд. Тогава той се озова на подсъдимата скамейка, тъй като в качеството си на главен секретар на Министерски съвет, не е организирал контрол върху служителите, отговорни за проследяването на работата на печатницата по време на предсрочните избори през 2013 г. Припомняме, че тогава при акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата бяха открити 35 000 незаконни бюлетини. И макар съдът да оправда Желязков, лошото чувство остана.

 

ГЕРБ май издигат проф. Габровски за кмет на София

Въпреки всичко това безсилието на ГЕРБ да открият достоен заместник на Йорданка Фандъкова ги е довело дотам, че да включат и червендалестия Желязков в анкетата по фокус групи.  Според мълвата от ГЕРБ са наясно, че трудно ще постигнат победа в София през октомври и поради тази причина дават рамо на десния кандидат Вили Лилков, който във вторник бе подкрепен даже от изпадналата в политическа кома НДСВ.

 

Запознати твърдят, че имено егото на Бойко Борисов е причината ГЕРБ да продължава да иска свой кандидат-кмет за столицата, макар експремиерът да е наясно, че София е изгубена кауза. Той обаче се надява да убеди проф. Габровски с настоящите резултати от анкетата, да опита отново късмета си във властта – този път на местно ниво. Факт е обаче, че фаворит в допитването е Георгиев, когото Бойко Борисов никак не харесвал. Ако проф. Габровски откаже, то от партията не им остава нищо друго, освен да заложат на куция кон Георги Георгиев или пък да се откажат от издигането на свой кандидат.

Източник: Уикенд