Посочването на Станишев за лидер на БСП

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) призна в ефира на bTV, че посочването на Сергей Станишев като лидер на БСП е огромна грешка.

По отношение на Ивайло Калфин, президентът бе категоричен, че е находка на българската левица. Той си позволи да даде съвет на Мая Манолова да престане да поставя ултиматуми. Първанов призна в прав текст, че е допуснал грешка през 2001 година, когато е посочил Сергей Станишев за лидер на червената партия. След това го е подкрепил и през 2009 година. Той е категоричен, че няма как да приеме думите на Станишев по адрес на Ивайло Калфин.

[caption id="attachment_263641" align="alignleft" width="300"]Посочването на Станишев за лидер на БСП Посочването на Станишев за лидер на БСП[/caption]

Президентът посочи, че през 2008 година е обявил критичната си позиция по няколко точки. Една от тях е била разпределението на 8-5-3 и коалиционния съвет и той се е обявил против нея. Против е бил и „набутването” на политически съветници в бордовете на държавни предприятия, където са получавали доста високи възнаграждения. Първанов посочи, че изобщо не се интересува от това какво приема ГЕРБ и как гледат от там на случващото се в БСП. Той обаче подчерта, че ще продължи да работи в посока ГЕРБ и Борисов да останат извън властта.

В заключение той посочи, че не може да приеме критиките отправени му от Мая Манолова, която по-рано днес го заплаши, че ще бъде „изваден от БСП”, пише Блиц.