Гърция настоя за спешно присъединяване на България към Шенген и настоява това да се случи преди края на годината. От Атина са отправили официално искане не само към канцлера на Австрия, но и към някои от висшите служители на ЕС в Брюксел и Швейцария.

 

Както е известно миналата година Австрия и Холандия блокираха присъединяването на Румъния и България към Шенген. 

Гръцкият министър по миграционните въпроси Нотис Митаракис  вече е бил на посещение при външния министър на Австрия Герхард Карнер. След това той се срещна и с канцлера Карл Нехамер, за повтори искането си.

Мотивите на Гърция за влизането на България в Шенген са прости. 

 

Страната иска да бъде обединена по земя с останалите страни-членки на Шенгенското пространство. Търговския и пътнически поток в границите на Шенген ще даде възможност на Атина да увеличи приходите си.

 

За реализирането на инициативата правителството на Гърция е в постоянен  контакт с шведските власти, под чието  председателство е ЕС в момента и с представители на Европейската комисия.

 

Гърция подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген, тъй като това ще допринесе за стимулиране на икономическата активност на страната, чрез сухопътната връзка с Шенгенското пространство и за укрепване на сигурността на външните граници на ЕС, се казва още в официалното изявление на властите.