Предварителните прогнозни резултати показват, че Гърция е разделена на две, ситуацията се заплита

Мислехме си, че не може да стане по-сложно, но се оказа, че грешим. Гърция е разделена на две, показват предварителните прогнозни проучвания от референдума. С минимални разлики между „Да“ и „Не“, гърците решават днес не само своето бъдеще, но и съдбата на Европа. От 11 милиона души, към 16 часа едва 35% отидоха до урните, съобщава huffingtonpost.com. Необходимо е обаче да са гласували повече от 40% от населението, за да се приеме вота за валиден и референдума за законен. Още предварителните проучвания сочеха, че Гърците са дълбоко разделени на две–47% искаха Атина да се противопостави на кредиторите, а 43% бяха съгласни с „великата тройка“, само и само да си осигурят мястото в Европа. На фона на слуховете за фалит на Гръцката централна банка, за изваждане на страната от ЕС, населението е тотално разделено на две.

Какви са възможните сценарии?

Никой не иска ситуация, в която вотът е 50/50, тъй като това няма да доведе до никакво решение на кризата. Ако Гърция каже „Не“ на реформите, бъдещето й в Европа е под въпрос и рано или късно ще видим Grexit–излизането й от ЕС, въпреки уверенията на Ципрас, че това няма да се случи.

Какво ще стане, ако Гърция каже „Да“ на реформите?

Правителството ще подаде оставка, ще трябва да се проведат нови избори, а междувременно страната ще затъне още по-дълбоко. Правителството и лидерите на „СИРИЗА“, вече обявиха, че ще си тръгнат, ако изберат да се поддадат на изнудването на Европа, още повече, че Ангела Меркел омекна и дори заговори за намаляване на гръцкия дълг с една трета. [caption id="attachment_450675" align="aligncenter" width="600"]Гърция между "Да" и "Не" Гърция между "Да" и "Не"[/caption] Към момента предварителните прогнозни резултати сочат, че правителството на Ципрас ще оцелее, макар и с малка преднина. Данните се базират обаче само на анкетни проучвания, проведени паралелно с изборите. Какво всъщност очаква Европа и Гърция, ще стане ясно едва след края на референдума. Възможни са всякакви изненади.