Владислав Горанов не успя да устои на натиска

Министърът на финансите Владислав Горанов не успя да устои на натиска и развърза кесията си.

След като Владислав Горанов зарадва пенсионерите под натиска на Бойко Борисов и разреши коледните добавки, сега ред дойде и на хората, които работят за минималната заплата. Още от 1 януари догодина, минималната работна заплата за страната се увеличава с 20 лева и става 360 лева. През следващата година е предвидено и още едно повишение на размера на минималната работна заплата. Считано от 1 юли 2015 година, тя вече ще е 380 лева.

[caption id="attachment_429306" align="alignright" width="300"]Владислав Горанов не успя да устои на натиска Владислав Горанов не успя да устои на натиска[/caption]

Решението е взето след провеждането на няколкодневни преговори между синдикатите, работодателите, социалният министър Ивайло Калфин и разбира се финансовият министър Владислав Горанов. Предвижда се от 1 януари 2017 година минималната работна заплата да стигне 460 лева. Повишението й обаче ще се извършва плавно на общо четири етапа. От 1 януари 2016 година, минималното трудово възнаграждение ще нарасне с 40 лева и от 380 ще стане на 420 лева, а от януари 2017 година то вече ще е 460 лева. Владислав Горанов уточни, че с повишението на минималната работна заплата ще се създаде предпоставка за повишаване на доходите на хората, заемащи най-ниските длъжности, а освен това ще се отговори адекватно и на очакванията за постепенно приближаване на минималното заплащане към средното.

Освен това стана ясно, че възнаграждението на служителите в Спешна помощ ще бъде увеличено с 20%.

В същото време обаче финансовият министър поднесе горчив хап на служителите на Министерството на отбраната. Оказва се, че за 2015 година в бюджета за това министерство не е заложена промяна. Военният министър Николай Ненчев изплака пред медиите, че се надява да получи подкрепата на парламентарните групи за искането му за по-висок бюджет на подопечното му министерство. Той подчерта, че е особено чувствителен на тази тема и уточни, че спрямо настоящата година, бюджетът на армията се съкращава със 77 млн. лева за следващата година, пише pik.bg.