Новата президентка на Мексико обяви война на Испания. Настоящият държавен глава Клаудия Шайнбаум отказа да покани краля на Испания на клетва си, която ще се състои на първи октомври, тъй като правителството на страната не се е извинило за колониалния период и нарушава човешките права по ново време.

 

Шайнбаум твърди, че още през 2019-та година изпраща официално писмо с искане на правителството в Мадрид, за да се извини за робовладелческия строй, както и за отношението на испанските завоеватели към местните народи. Отговор никога не е получен, но откъси от писмото излязоха в медиите. А властите заявиха, че не смятат, че продължават извинение за исторически събития, които не могат да променят.

 

„Те никога не отговориха на това писмо... Игнорираха и факта, че Мексико вече не е тяхна колония. Затова, когато най-после властта е в моите ръце, взех решение да не натоварвам страната си с подобни негативи и да отговарям на тях отношение, като ги изолирам" заяви Шайнбаум.

 

Те покани премиерът Педро Санчес и останалите управителни служители на церемонията по встъпването са в длъжност, но в крайната сметка се оказа, че никой от Мадрид няма да отиде. Правителството на поиска официално извинение и обявиха, че игнорирането на краля е обида, която не може да пренебрегне. В последната сметка легитимацията на новия държавен глава, пред Испания няма да се случи.