Европейският съюз ще направи компромис за "Южен поток"

Европейският съюз вероятно ще даде зелена светлина за проекта "Южен поток". Това твърдение стана ясно след изказването на шефа на австрийската компания OMV - Герхард Ройс. Той заяви пред известно австрийско издание, че е възможно да бъде направено изключение от страна на ЕС относно изграждането на тръбопровода "Южен поток" и въпреки европейското законодастелство проектът да стартира.

OMV е един от акционерите в проекта. Компанията участва в изграждането на тръбопровода на територията на Австрия. Изпълнителният директор на дружеството заяви, че по всяка вероятност ЕС ще направи компромис и проектът "Южен поток" ще стартира. Той заяви, че проектът трябва да бъде съобразен с европейското законодателство, но въпреки това се предвижда възможност законодателят да направи изключение.

[caption id="attachment_414030" align="alignright" width="300"] "Южен поток" ЕС пуска "Южен поток"[/caption]

Герхард Ройс е категоричен, че във възможно по-кратък период трябва да се възобновят преговорите за "Южен поток". Той се обяви твърдо против тяхното замразяване. Австрийският предприемач заяви, че трябва да бъде обсъдена и тази възможност за изграждане на "Южен поток" с Газпром.

Този въпрос ще бъде поставен още утре пред руска страна, когато се очаква руският президент да пристигне на служебна визита в Австрия. По всяка вероятност във Виена ще бъде подписано споразумение между акционерите, участващи в проекта "Южен поток", пише ПИК.