Скандалният ексградоначалник на Благоевград Атанас Камбитов се завръща в ГЕРБ с подвита опашка, след като безславно се беше присъединил към обидения Цветан Цветанов и неговата партия „Републиканци за България”. Запознати обясняват, че обратният път към ГЕРБ на Камбитов е трасиран от евродепутата Андрей Новаков, който е и областен шеф на партията в Благоевград.

 

В града вече битува и версия, че бившият кмет е върнат обратно с обещанието да осигури гласове за евроизборите. В частност за преизбирането на Андрей Новаков за нов мандат като евродепутат. В последната серия избори обаче гербаджиите в областта са загубили над 5000 гласа. Хората на Борисов очакват, че Камбитов ще възстанови обратно поне част от тях. В областта още се носят легенди за влиянието му в някои квартали, села и маргинализирани общности. Естествено, това няма да е безплатно, вероятно и той ще получи захранване от митичните партийни чекмеджета. Но едно са мечтите, съвсем друго е реалността. Все пак да уточним, че в момента и Камбитов е подложен на поредна данъчна проверка. Неговите две действащи фирми. – „Бултур – 2012" и „Старт груп – 2020" са запорирани от НАП, за да бъдат обезпечени държавни вземания. „Бултур – 2012" преди време е глобена заради баластрата, която нелегално дълбае от коритото на река Струма край петричкото село Дрангово.

 

Всички други фирми на Камбитов, още поне 5-6, са във фалит, като според Търговския регистър имат невърнати кредити към банки. „Лесинвест" например, е завлякла държавата с над 130 хил. лева ДДС. Това са все поводи, за да търси завръщането си в голямата игра, която носи и големите пари.

 

Култовата сцена от рождения ден на Камбитов, който играе ръченица с банкнота на челото и пура в уста

Самият Камбитов управлява града от 2011 до 2019 г., а година по-късно напусна ГЕРБ. Сега решението на Изпълнителната комисия на партията за завръщането му е съобщено на закрито заседание на областното ръководство от секретаря на ГЕРБ Цветомир Паунов, който впрочем е съсед на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса в луксозния комплекс „Глория палас" в Горна баня. При това Атанас Камбитов няма да е съвсем обикновен гербаджия, а ще е шеф на общинската организация и регионален координатор. Щял да спуска решенията от София и да организира изпълнението им в района.

 

Самият той се прочу в национален мащаб покрай онзи клип от честването на 50-годишния му юбилей в зала „София” на столичния” хотел „Маринела". Празникът изглеждаше на клипа като селска сватба с участието на Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Андрей Новаков, а за доброто им настроение се грижат Веселин Маринов, Орлин Горанов, Мая Нешкова и други звезди на естрадата. Самият Камбитов, нахлупил черно бомбе, с пура в уста и залепени 50 лева на челото, играеше ръченица, както обясни Бойко Борисов, При това Цветанов и Новаков във възторг аплодираха изпълнението му под звуците на песента „За крадец не ставаш, сине".

 

Освен с политическите си приятели и покровители Камбитов винаги е разполагал с дългата редица приятели клиентелисти, повечето от които са му били в различни периоди и бизнес партньори.

 

Веднага след като той падна от кметския стол, те му забиват нож в гърба. Мнозина и досега са убедени, че точно от тези среди изтича и прословутият клип.

 

В силните си години Камбитов е“ посочен като кмет ударник по брой санирани блокове в страната. По негово време е изградено и депото за отпадъци на Благоевград. Докато той кметува, в града са изсипани над 311 млн. лева от европейски фондове и национални програми. Никой не отрича, че тогава строителството е в подем, но пък абонирани за изпълнението на обществените поръчки са няколко фирми, зад които стоят местните предприемачи Михаил Камбитов и Димитър Янков-Кенеди, варненецът с благоевградски произход Велимир Магурев, а също и бившият зам.-кмет Янко Янков.

Разчува се също, че лично кметът решава съдбата на всички обществени поръчки, макар че формално се обявяват конкурси.

 

Самият Камбитов до последно получава само част от заплатата си. Другата е запорирана от съдия изпълнител, но това не пречи на фамилията му да живее изключително луксозно.

 

Камбитов благодари на Бойко Борисов, че отново го връща в партията

По образование той е завършил медицина, но никога не е работил като лекар. Първият му бизнес е дърводобив, като има няколко дърводелски цеха в Благоевград Банско и Якоруда. Работи и по големи строителни проекти в туризма – в Разлог, Банско и Пампорово. Още преди първия му мандат обаче фирмите му са напът да се сгромолясат и затъват в дългове. Наложени са запори, като борчовете им са за над 700 хил. лева.

 

Някои дори твърдят, че Камбитов е бил почти пред фалит, когато е лансиран лично от Цветан Цветанов за кмет на Благоевград. И макар че не се е справил с личния си бизнес, той изкарва два мандата като кмет. При това всеки ден пътува от къщата си в столичния квартал „Симеоново", недалеч от хотелския комплекс „Макси“, до кметския си кабинет в Благоевград. Кара „Ауди“, което обаче не е ясно за какви заслуги му е дадено да го ползва от частна фирма.

 

През последните години на втория си мандат, Камбитов се мести в още по-разкошна къща в „Бояна“, която се води на Величка Магурева, съпруга на получилия доста обществени поръчки Велимир Магурев. Тя пък я била продала на някакъв автобояджия, а той я давал под наем на Ивайло Благов-Кучката, наричан гальовно „зам.-кмета“ по корупцията в Благоевград". Камбитов по документи, разбира се, никъде не присъства в тези схеми.

Източник: Уикенд, crimesbg.com