Отново темата за Северна Македония се превърна в препъни камък

За никого не е тайна, че първата точка от днешния дневен ред на парламента е искането за оставка на председателя Никола Минчев.

Междувременно се заговори и кой ще е евентуалният нов шеф на НС. Според мълвата това ще е Ива Митева от ИТН, която председателстваше предишния парламент. По всяка вероятност тя ще получи и подкрепата на ГЕРБ, които няма да издигат свой кандидат.

Ето кого гласят за стола на Никола Минчев

Премиерът Кирил Петков пък е отложил посещението си в Азербайджан, за да може да присъства на гласуването на актуализацията на бюджета в НС. Не на последно място той иска да покаже, че правителството подкрепя председателя на парламента Никола Минчев.

Петков многократно е заявявал подкрепата си за актуализацията на бюджета със сериозни аргументи. От нея зависи най-значителното повишение на пенсиите през последното десетилетие, мерките за намаляване цената на енергоизточниците и още редица важни финансови въпроси.

От правителствената пресслужба разкриват, че Кирил Петков е провел разговор по телефона с лидера на Азербайджан – Илхам Алиев, в който са обсъдили стратегическите теми за енергийната независимост на страната ни. Двамата са се разбрали отложената визита да се осъществи при първа възможност.

Припомняме, че до искането за оставка на Никола Минчев се стигна заради внесеното от ИТН искане той да бъде отстранен от поста. Като повод за него се посочва фактът, че Минчев не закрил вчерашното НС при изслушването на външния министър Генчовска по темата за Северна Македония.

Искането за оставка е подписано от общо 120 народни представители от ДПС, ГЕРБ и Възраждане.

Съгласно правилника то ще бъде обсъдено днес в пленарна зала, след което ще се подложи на гласуване.

Източник: blitz.bg