“В проекта на Закон за въвеждане на еврото не е записан курсът лев-евро, при който България ще влезе в еврозоната”.

Това коментира в кулоарите на  парламента на Деян Николов, който коментира темата с приноса на "Възраждане" за общественото мнение, за което авторитетното издание "Политико" отчита липсата на консенсус за приемането на еврото у нас. Според изданието България няма да може да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г..

 

“Този курс от 1,95 лв. за евро остава пожелателен, защото в документите, които се разглеждат – проектът на Закон за въвеждане на еврото, никъде не е записан този курс”, посочи той

 

“Това не е самостоятелно решение на България, следователно можем да изпаднем в ситуация, подобна на Шенген”, коментира Николов приетото преди 2 години решение на Народното събрание за фиксиран курс на еврото спрямо лева. В отговор на въпрос от журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева, от „Възраждане“ заявиха, че най-доброто решение е България да не се отказва от Валутния борд и фиксирания курс. 

 

“България няма да стане част от еврозоната от 1 януари 2025 г. Смятам, че не останаха наивници, които да вярват, че тази дата е възможна”, заяви Николов.

 

Той припомни, че “причината са основно две – едната е инфлацията. Другата причина е много интересна. Тя бе развита от авторитетното списание „Политико“, което след обстоен анализ стига до извода, че в България няма обществена подкрепа за членството на страната в еврозоната”, коментира Николов.

 

По думите му именно това е резултат от действията на „Възраждане“ и организираната подписка за референдум за запазване на българския лев. Николов посочи, че волята на 400 хиляди българи ясно е показала не само у нас, но и в Европа, че в страната няма обществен консенсус по темата. 

 

Той посочи, че това е притеснило европейските институции и те са взели решение, че няма да направят компромис.

 

“В България се направи опит да бъдат фалшифицирани данните на статистиката, като се упражни натиск върху Националния статистически институт , ние предизвикахме изслушване в Народното събрание, имаше и среща, настояваме за пълна прозрачност, да осигурим прозрачното изчисляване на всички данни като сме изискали Евростат да дойдат и да направят проверка на работата на НСИ”, добави Николов.

 

“При изслушването в парламента председателят на НСИ Атанас Атанасов заяви, че ако някой се опита да окаже натиск, ще си подаде оставката. Политиката, която вече бившият финансов министър водеше в последните две-три години доведе до структурни проблеми с бюджета”, обясни Николов и настоя, че според информацията, с която разполагат, е много вероятно за 2023 година Евростат да изчисли, че на касова основа дефицитът не е бил под три процента. 

 

Какво още казаха от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu