“По никакъв начин не сме били инструктирани за външна политика, говорихме за обучение на български дипломати, Русия предоставя възможност за безплатно такова”.

 

Това разказа Коста Стоянов от "Възраждане" по повод визитата им в Москва. Тя е била по покана на "Единна Русия" за участие във форума за свобода на нациите, в който се коментирала борбата на съвременните форми на неоколониализма.

 

Стоянов е бил водач, защото е начело на делегацията на НС в Централноевропейската инициатива. С него са били Ангел Георгиев и Ивелин Първанов като членове на външната комисия.

 

Поканата била получена още преди месец. Във форума в Москва участвали представители на 44 държави. Стоянов разказа подробно за форума и за останалите срещи на представителите на "Възраждане" в Руската Дума и в Университета за дипломация.

За 6 месеца представители на "Възраждане" били участвали във форуми в 12 държави по покана на партньори от "Идентичност и демокрация".

 

“Нашата задача е да направим баланс в отношенията между Изтока и Запада, а това няма как да стане без баланс в отношенията с Русия. Въпросът за изхвърляне на тримата депутати от "Възраждане" от комисии не е бил обсъждан на председателския съвет”, обясни лидерът Костадин Костадинов.

 

Те разбрали от медиите за подобни искания. Но напомни, че в правилника няма изключване от комисия.

 

“Нито могат да спрат когото и да е депутат от участие в комисия, няма да ни уплашат”, отсече лидерът на "Възраждане".

 

Припомняме, че във вторник Явор Божанков от ПП-ДБ обяви, че изпраща сигнал до прокуратурата и ДАНС за посещението на "Възраждане" в Москва, защото един от депутатите е член на комисията по отбрана.

 

Какво още заявиха от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu