Разпоредби от държавния бюджет атакуват в конституционна жалба от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане". Това съобщиха на съвместен брифинг председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Петър Петров. Те обявиха, че вече са събрани необходимите подписи.

 

Йорданов каза, че държи конституционната жалба на ИТН с подкрепата на "Възраждане" срещу "бюджета на Асен Василев", в който, по думите му, има противоконституционни текстове. Конституцията определя българската държава като правова. Атакуваните разпоредби в този Закон за държавния бюджет от 2024 г. на Асен Василев нарушават този принцип.

 

“Оспорените разпоредби не определят бюджетния показател "Капиталови разходи" по бюджетите на министерствата и ведомствата” , обясни Йорданов.

Той добави, че атакуваните разпоредби създават реални предпоставки за практики, при които Министерският съвет или министър да могат по своя произволна преценка да изземват законодателната воля на Народното събрание и да променят бюджетни взаимоотношения. Отделно от това, атакуваните законови разпоредби съдържат неяснота и неопределеност относно основен бюджетен показател "Капиталови разходи" за 44 различни първостепенни разпоредители с бюджет.

Петър Петров от "Възраждане" заяви, че ще бъдат оспорени определени разпоредби от бюджета на държавата за 2024 г., тъй като се създава непредвидимост в бюджетните разпоредби и се изземва волята на народните представители.

 

Какво още заявиха от ИТН и “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu