“Всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да плаща капацитет, който се равнява на 500 хиляди долара. Всеки ден този капацитет обаче не се използва”.

 

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Радослав Рибарски.

 

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз", трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара, всеки ден. Този капацитет обаче не се използва. За пример, 2023 година от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки, че ние не го ползваме, изплащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Тези неща, три месеца заседава комисията, въобще не са в доклад. Докладът вече е готов и другата седмица трябва да бъде в зала", коментира той.

 

Радослав Рибарски уточни, че е приключила работата на парламентарната временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г.. Рибарски уточни, че след три  месеца работа комисията е изготвила доклад, който следващата седмица трябва да бъде внесен в пленарната зала.

 

Какво още казаха от ПП-ДБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu