„Добрите споразумения са когато се спазват, един премиер днес си подаде оставката, защото е обещал“, заяви на брифинг Кирил Петков.

 

„Всички опорки, че сме властолюбци и искаме властта на всяка цена, днес показахме, че един премиер си подава оставката, защото си е дал думата“, добави съпредседателят на ПП.

 

„В този момент разбираме, че колегите от преговорния екип са в чужбина, ще ги изчакаме. Решихме, че от страна на ПП-ДБ ще бъдат лидерите в преговорния екип с цел да не отиваме на избори, не искаме избори, но не искаме и управление без реформи“, допълни още Петков.  

 

Той отново засегна темата за регулаторите, които според него контролират цените на храните, енергетиката и медиите.

„Ние нямаме червени линии, тези червени линии са на обществото", допълни Петков и подчерта, че управлението трябва да продължи стабилно, реформаторски и реална промяна.

 

От своя страна Христо Иванов допълни, че носят отговорност за това страната да има реформаторско управление

„Ако някой иска да разкатава реформите, то отговорността е негова“.

 

Той допълни, че днес ще внесат правилата за избор на комисия за противодействие на корупцията, като това се е забавило 6 месеца.

Според него тази стъпка повече не може да се отлага, а въпросите които се слагат на масата днес са обсъждани и преди това, а именно да няма плаващи мнозинства, да има ясна правила при избора на председатели на регулаторите, оценка на министрите, като до 6-ти март този процес да е приключил и след дни да е избран нов състав на МС и работата на правителството да продължи.

 

„Преди две седмици предложихме текста на меморандум, за да припомним темите, поставени от месеци. Не ние сме тези, които отлагат и бавят реформите. Ние искаме България да има реформаторско управление", заяви още Иванов.

 

Атанас Атанасов заяви, че договорите трябва да се спазват и именно затова са подали оставка точно на 9-тия месец. „Искаме стабилност в страната, обществото не желае избори. Нека да бъдем отговорни, да седнем на масата за преговори. Разбираме, че ГЕРБ-СДС имат неразбирателство с някои от текстовете в меморандума, ние същи имаме за споразумението. Там има една глава за службите, в която пише, че парламента не трябва да се занимава, което е нонсенс. Несъгласията са налице, но те трябва да се преодоляват на масата на преговорите“, заяви Атанасов и допълни, че кани Борисов да застане начело на своята дамска чета.

На въпрос защо министрите не са се изправили през Народното събрание, за да дадат отчет, Петков заяви, че Денков е направил оценка още преди 4 месеца, а правителството се е справило идеално и оценява високо работата на Денков.

 

"Много съм горд, че си спазихме думата", заяви още Петков и допълни, че ще продължи да си спазва обещанията и следващият премиер ще е Мария Габриел при условие, че регулаторите и службите работят за хората.

 

Христо Иванов похвали работата на Асен Василев, че инфлацията е овладяна и България се е върнала към пътя си към еврозоната. Който пък критикувал Асен Василев и разтакавал, реално минирал този процес.

 

Какво още казаха от ПП-ДБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu