През последните дни в различни свои публични изяви, експремиерът Кирил Петков неведнъж отправи странни послания. По време на брифинг в парламента, докато журналисти му задаваха въпроси, той не успя да запази хладнокръвие, като посочи, че ако има адекватни регулатори някои от медиите  няма да съществуват. И това би се сметнало за инцидент, ако на следващия ден Петков не бе заговорил, че ако има адекватни състави на регулаторите те щели да ни пазят от фалшиви новини. Какво ли значи това? Няма как човек да не направи връзката между казаното и предложението на ПП-ДБ, което те дадоха за обществено обсъждане само преди седмици. Законопроекът включва забележете Фейсбук да влезе под контрола на ДАНС, които да налагат административни санкции, каквото и да значи това.

 

Та цялата тази история предизвика и въпросите на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева да попита какво точно се има предвид под “фалшиви новини” и кой и как ще ни предпазва от тях? Кой ще определя кое е истина и кое не?

 

От ПП-ДБ не само признаха, че в действителност искат службите да влязат в социалните мрежи, но казаха и много други работи. За да разберете какви гледайте репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu