Костадин Костадинов обяви на брифинг в парламента, че вчера 25 евродепутати от 8 държави са учредили нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации" (ЕСН), като “Възраждане” е инициатор за създаването на групата.

 

„По формирането на наша група в Европарламента работим вече от една година, първите ни разговори бяха с "Алтернатива за Германия". В ЕСН „Възраждане” е втората по големина партия и поради тази причина имаме зам.-председател на групата – Станислав Стоянов. Говорител ще бъде Петър Волгин“, каза Костадинов.

В момента групата е съставена от депутати от България, Германия, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Литва и Франция, а другата седмица ще се присъедини още една държава – Испания, като така групата ще стане 28 души.

 

Председателят на „Възраждане” припомни, че от 10 години не е имало съставяне на нова парламентарна група в Европарламента.

 

„До края на септември ще се присъединят още един немец и още един словак. Отделно от това се водят разговори с още седем държави, като амбициите ни са до края на годината ЕСН да достигне минимум 45 души от 17 държави и да се превърне в един от факторите в Европейския парламент“, каза Костадинов.

 

„Предстои ни и още нещо важно - учредяване на обща европейска суверенистка партия до края на септември. Единствената номинация за неин лидер е на евродепутата Станислав Стоянов. От вчера “Възраждане” е първостепенен европейски фактор. Предстои най-важното - "Възраждане” да спечели следващите избори и да поеме управлението на България“, допълни Костадинов.

 

Първата работа на „Възраждане” в новия Европарламент ще бъде да внесе петиция и декларация, с което да призоват Европейският парламент да подкрепи провеждането на референдум за запазването на българския лев. Очакват подкрепа и от групата на Виктор Орбан „Патриоти за Европа“.

 

Какво още каза Костадин Костадинов, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu