Кирил Петков потвърди за настояването на ПП Денков да бъде външен министър. Той отговори на журналистически въпроси в кулоарите на парламента. 

Припомняме, че по-рано Делян Добрев от ГЕРБ коментира настояването на Денков за този пост, като заяви, “че е нарушено споразумение с ПП отпреди девет месеца”. 

 

"Ясно се казва ротация и никъде няма документ, който да регламентира, че Габриел ще бъде външен министър", посочи на свой ред Кирил Петков. 

 

“Целим да има минимални трусове в управлението, да има минимални промени. За нас е важно да има пълна ротация между Мария Габриел и акад. Николай Денков”, каза той. 

 

По думите му е бил премиер и знае, че като такъв отговаряш за всички министерства. 

"Това е тежка задача и не мислим, че трябва да се съвместява с външен министър. Да си премиер означава, че имаш отговорност към всички министерства. Тази задача е много тежка и по никакъв начин не е хубаво да се съвместяват повече от една роля. Най-добре е акад. Денков да бъде вицепремиер и министър на външните работи", коментира Петков.

 

Според него в ЕС няма нито един премиер и външен министър заедно.

"Денков и Габриел са много добър екип. Ние заставаме зад Мария Габриел, тя ще бъде много добър премиер. Добрият статут на Габриел и Денков може да бъде запазен много добре, ако те си сменят пълните позиции", добави съпредседателят на ПП.

 

Според Петков, колкото по-малко ротации се случват, толкова по-смислено, защото могат да продължат политиките, които са правени до този момент.

"Не мисля, че някой може да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има претенции да има премиерски пост и министерски пост. Това за мен е несъстоятелна теза. Правителството трябва да продължи да управлява с ясна програма и приоритети. В този момент нашия фокус е Мария Габриел да бъде премиер и правителството да продължи с малки промени. Мисля, че ГЕРБ са на същото мнение. Държавата не трябва да бъде поставяна във вакуум.  Ако сега се сложат нови хора, тепърва ще трябва да се запознават с всичко", посочи още Петков.

 

Какво още каза съпредседателят на “Продължаваме промяната”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu