Изключеният от парламентарната група на "Възраждане" Николай Дренчев сезира прократурата за твърденията на общинския съветник Деян Николов, че са му били предлагани милиони, за да участва в "сглобка" в Столичния общински съвет.

 

“Има един общински съветник в София, който беше председател на групата на "Възраждане", когато имаше такава група, преди той да я самокатастрофира и да се детронира като председател на групата на Възраждане" - Деян Николов. Той многократно твърди, че са му предлагали милиони, за да направи сглобка в СОС. Подтекстът на това го виждам като политическо говорене. Аз не съм взел пари, но вероятно другите от "Възраждане" са взели пари, за да гласуват по определен начин”. Това заяви Николай Дренчев, един от тримата изключени от ПГ на "Възраждане".

 

Дренчев съобщи, че е сезирал прокуратурата за думите на Николов, тъй като, ако те са верни, то това би било тежко корупционно престъпление.

 

"Размятането на такива суми представлява грозно корупционно престъпление. Става въпрос за сериозно престъпление. Аз и моите колеги независими народни представители вчера сезирахме главния прокурор за тези изявления. Евентуално да предприеме някакви разследвания по тази тема, да установи дали на лицето Деян Николов някой му е предлагал, какво е предлагал, срещу какво му го е предлагал, предлагал ли е и на други хора. Идеята е да се изсветли този въпрос", подчерта той.

 

Според него едва ли главният прокурор е чакал тяхното сезиране, тъй като се тиражираха усилено тези твърдения през изминалата седмица. Той е подал сигнала и очаква прокуратурата да поеме инициативата и да изясни дали наистина е имало милиони предлагани за направата на "сглобка" в СОС.

 

"Да се изясни дали Деян Николов е част от някаква схема или най-малкото свидетел на подобни дейности. Сега това вече е в полето на действие на главния прокурор", заяви Николай Дренчев.

Относно думите му, че ако Костадин Костадинов бил на власт, щял да го вкара в Белене, Дренчев уточни: "Всяко прибързано действие, особено когато е радикално, води в една неправилна плоскост. Злоупотребата с власт не е от днес. Виждате как нашата некоалиция и несглобка злоупотребява по отношение на Конституцията и връщането вчера на ветото на президента. Това е нещо, което всяка власт трябва да внимава да не ѝ се случва."

 

Той е категоричен, че никой не го заплашва: "Това е чисто фундаментална закачка, която сме си разменяли. Става въпрос за въздържане от злоупотреба с власт. Знаете, всичко, което е направил Хитлер, е било законно. Всичко, което са направили комунистите, е било законно. Костадинов има замах за категорични действия. Но за да управляваш държавата, трябва последователност, системност и да пазиш хората, които са те довели дотам, докъдето си стигнал”.

 

Какво още каза изключеният от “Възраждане” Дренчев, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu