“За n-ти път “Има такъв народ” направи всичко възможно този закон да влезе в зала, събере подкрепа и тръгне в някаква посока по отношение на това българските граждани да бъдат по-облекчени като процедура, когато решат да събират подписи чрез инициативни комитети, да произвеждат референдуми и България да има възможност да дава на гражданите си пряко влияние и участие във властта през провеждане на референдуми”.

 

Това обяви в кулоарите на парламента  депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

“Нямат желание. Нямало време парламентът да се занимава с това, защото бил нелегитимен. Когато обществото има интерес от това да бъде питано и да участва в процесите на държавата, те нямат интерес и се самообявяват за нелегитимни", възмути се той.

 

За съжаление обаче законодателната инициатива на ИТН изглежда по-скоро като пореден предизборен PR-ход, отколкото като истинска битка в полза на народа…

 

Поне, ако съдим от отговорите на въпроси на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева, а именно какво точно предлагат хората на Слави Трифонов, при положение, че сега действащият закон за референдумите е силно ограничаващ и така или иначе не позволява допитване на българите по повечето теми, включително данъци, финансови въпроси и международни договори-най-наболелите казуси за българското общество?

 

Депутатът Станислав Балабанов започна да увърта, като в крайна сметка си призна, че тази тема въобще не е коментирана!

 

“Предлагаме темата, за да мине на първо четене с облекчаване на процедурата за правене на референдуми. Казахме им много ясно: между първо и второ четене всяка политическа партия да може да прави предложения”, заяви той и изрази личното си отвращение от “Продължаваме Промяната”.

 

“Органично ги ненавиждам, но съм готов да разговарям с тях и да чуя промените, които имат за закона. Законът е надпартиен - засяга всички нас като граждани”, разгневи се народният представител, като се издаде, че въпреки че инициативата е на ИТН, хората на Слави чакат предложения предимно от останалите.

 

Желание за истинска промяна или поредният предизборен трик за привличане на някой друг глас? Равносметката оставяме на вас…

 

Целият разговор за предложението на ИТН можете да видите в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu