“Внесохме в деловодството на НС промени в закона за прякото участие на гражданите, касаещи провеждането на референдумите в България”, съобщи депутатът от формацията Станислав Балабанов.

 

Той коментира, че предлагат въвеждането на единен подход при провеждането на референдуми на местно и национално равнище.

 

“Залагаме прага за провеждането на национален и местен референдум да е 2,5% от хората с избирателни права според последното официални преброяване в страната, по последни данни излиза 130 000 - 140 000 гласа. Срокът за събиране на подписи да е 6 месеца, а за провеждането на местен референдум да е 5 месеца”, обясни Балабанов.

 

Той подчерта, че от ПП-ДБ ще вкарват свой проект, който изкопирва проекта на ИТН от преди три месеца, който бе отхвърлен в зала от управляващото мнозинство.

 

“Те разчитат на мнозинството от ГЕРБ и ДПС и сега вкарват същите промени като нашите”, коментира депутатът от ИТН.

 

Относно бъдещите преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по проекта на коалиционно споразумение, Балабанов видя "дългата ръка на ДПС".

“В коалиционното споразумение прозира дългата ръка на ДПС, тъй като всички регулатори по тяхно предложение трябва да се ревизират през НС, там мнозинство имат ГЕРБ и ДПС”, каза той.

 

Балабанов смята, че предложението за 50/50 разделяне на държавата между ГЕРБ и ПП-ДБ всъщност е делене на три заради участието на ДПС. “На кого са парламентарните комисии в парламента - на ГЕРБ и ДПС, чии са мнозинствата в парламента, ако решат да действат срещу ПП-ДБ, на ГЕРБ и ДПС. Това е срамно, не виждам реформи за гражданите”, коментира депутатът от ИТН.

 

Какво още казаха от ИТН, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu