“Има такъв народ" иска допълнително време преди разглеждането на доклада от комисията, която проверява договора между "Булгаргаз" и турската "Боташ", тъй като постъпили притеснителни секретни документи за договора в парламента.” Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът Павела Митова.

 

Пред журналисти Митова обяви, че всички депутати от комисията са се обединили около становището, че в договора има проблеми, а финансовите щети за България са за милиони. 

 

Тя дори предложи да се проведе закрито заседание, на което всички депутати да бъдат запознати с параметрите на сделките. Митова предупреди, че ще има последствия ако договорът не бъде разгледан в рамките на това Народно събрание.

 

Попитана от къде са дошли притеснителните документи, които са наложили повече време, тя каза, че те са дошли от "Българския енергиен холдинг".

 

Припомняме, че договорът между "Булгаргаз" и турския газопреносен оператор "Боташ" бе сключен в началото на 2023 година от служебното правителство на Гълъб Донев. Той е с хоризонт на действие от 13 години. 

 

Какво още казаха от ИТН, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu