"Преди три месеца подадох сигнал в КПНКОНПИ, че докато бива избран Андрей Гюров от ПП-ДБ за подуправител на БНБ, той е бил едновременно член на управителния съвет на партия и на НПО, тоест, извършвал е търговска дейност".

 

Това заяви Димо Дренчев от "Възраждане" в кулоарите на парламента.

 

Дренчев обясни, че според КПКОНПИ Гюров е в несъвместимост със заеманата длъжност, тъй като е бил длъжен по Закона за ЕЦБ и за БНБ да декларира за участие в органи, занимаващи се с търговска дейност.

"Той е укрил това и в декларацията, която е подал и към БНБ, и към КОНПИ. Докато сглобката съществуваше, решение нямаше, но сега вече има", добави Дренчев.

 

Припомняме, че Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Гюров - подуправител и ръководител на управление „Емисионно". Той пък е излязъл в неплатен отпуск.

 

Гюров бе избран за подуправител на БНБ през м. юли миналата година. Тогава бе народен представител от ПП от 2021 г.

 

През 2022 г. година той беше предложен за гуверньор на БНБ, като тогава се конкурираше за поста с Любомир Каримански от ИТН. Тогава се стигна до сблъсък между коалиционните партньори ПП и „Има такъв народ", до избор на управител на банката не се стигна. Впоследствие партията на Слави Трифонов напусна коалицията и кабинетът на Кирил Петков падна.

 

Какво още казаха от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu