Тримата независими народни представители, които бяха отлъчени от "Възраждане", оттеглят подписите си от конституционната жалба срещу Закона за държавния бюджет, обяви Николай Дренчев по време на брифинг в парламента. 

 

Припомняме, че преди две седмици "Възраждане", ИТН и тримата независими депутати атакуваха разпоредби на държавния бюджет в Конституционния съд. Мотивите им бяха, че "в бюджетът на Асен Василев има противоконституционни текстове". "Ние отчитаме това като грешка", коментира днес Дренчев.  Провалят "Възраждане" и ИТН Дренчев смята, че с оттеглянето си тримата депутати ще провалят жалбата, тъй като без техните подписи жалбата не може да бъде внесена.  

 

На въпрос на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева независимите не са ли знаели, че жалбата им към КС може да спре изпълнението на бюджета, Николай Дренчев заяви, че в действителност отчита действията им като грешка. На въпрос на Дулева, търсени ли са за разговори по темата парламентарните групи на “Възраждане” и ИТН, които също положиха подписите си под жалбата, Дренчев отговори, че останалите участници в инициативата ще разберат от медиите за изтеглянето на подписите на 3-мата независими депутати.

 

"С обжалването на Закона за бюджета пред Конституционния съд, ние всъщност блокираме изпълнението му, включително в член 107, където са включени всички капиталови разходи, които МРРБ трябва да финансира общините в Република България", каза Дренчев. Той обясни, че действията им са продиктувани именно от тревогите на кметовете.

 

Какво още казаха отлъчените от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu