XI-та Национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС) бе открита от дългогодишния член на партийното ръководство Юнал Лютфи.

Специални гости на проявата бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и турският посланик у нас Айлин Секизкьок, посланиците на Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ.

 

Сред гостите бяха още представители на ГЕРБ - Теменужка Петкова и Даниел Митов, заедно с Драгомир Стойнев от БСП, Димитър Петков - председател на БЗНС, Димитър Манолов - президент на КТ Подкрепа, Тодор Капитанов и Даниела Алексиева - вицепрезиденти на КНСБ.

 

Над 1500 делегати от цялата страна се събраха в столицата, за да определят новия вектор в развитието на партията и да изберат съпредседатели на партията. Форумът започна с химна на България и с химна на Европейския съюз. Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Джевдет Чакъров застанаха един до друг на първия ред. 

 

"Политиката е изкуството на компромиса. Компромисът извън личното его и стабилността на държавата. Ние се превърнахме в двигателя на така желания от всички български граждани консенсус. ДПС успя да върне управлението на страната в Парламента. Никой не бива да забравя, че България е парламентарна република", заяви Лютфи.

По думите му ДПС трябва да се представи максимално добре на предстоящите европейски избори. 

 

Илхан Кючюк бе категоричен, че ДПС поставя човека в основата на своята политика. "Идеята за зелена енергия променя категорично икономиката и целия сектор", каза още той. "За ДПС мирът е ценност от висш порядък, но и отговорност", категоричен бе той и добавя, че днес заплахата от война става все по-реална и става иструмент за правене на политика и за манипулация. "Липсата на сигурност се превръща в основен проблем на света", смята Кючюк.

Създаване на национална доктрина „Бъдещето на България са българските граждани!“ предложи XI  Национална конференция на ДПС. Мерките за преодоляване на най-големия проблем у нас - демографската криза, бяха развити в отчетния доклад, прочетен на форума от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк.

 

В България демографските проблеми са изострени до степен на тежка криза. Демографската криза застрашава бъдещето ни. В търсене на по-добър живот стотици хиляди наши съграждани напуснаха България. Според най-нови изследвания България е 11-тата най-бързо топяща се нация на света, се казва в доклада.

 

Според него ефективното управление на демографските процеси и мащабът на проблема изискват координиран подход, който обхваща всички равнища на управление и всички участници в икономиката и обществото по демократичен и приобщаващ начин.

 

Значение имат икономическото развитие, социалните гаранции, достъпът до здравеопазване, качественото образование, добрата инфраструктура, транспортната свързаност, екологичната ефективност, личната и социалната сигурност, културата и културните институции. Нещо повече, демографската политика трябва да отговаря на очакванията на хората за развитието на страната и за по-добър живот, заявява ДПС.

 

И призовава: “Да преминем от констатации към действия за преодоляване на демографската криза като приемем, че тези действия трябва да се отразяват във всички политически полета и изискват комплексен подход, изразен в национална доктрина „Бъдещето на България са българските граждани!“”

Източник: svobodnoslovo.eu