“На 6 март подавам оставка. С нея обаче кабинетът не спира да работи.” Това заяви премиерът Николай Денков на извънреден брифинг в парламента.

 

Относно ротацията Денков коментира, че и двете страни – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, са изготвили документи, които може да послужат за основа на преговори.

 

"Трябва да влезем в режим на преговори. Това не може да се случи за два дни. Надявам се този период да бъде осигурен, за да може двата екипа да седнат, да прегледат документите и да намерят допирни точки. Тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат. Това ще отнеме време, имайте търпение", подчерта Денков. Той обясни, че кабинетът може да продължи работа и в оставка.

 

"Датата 6 март е фиксирана, защото кабинетът беше съставен на 6 юни. По уговорка 9-те месеца изтичат на тази дата. Затова аз спазвам ангажимента си. По Конституция изпращам писмено моята оставка от МС към НС на 6 март, след което Народното събрание трябва да реши кога да я включи в дневния ред. Докато бъде обсъдена, правителството работи", посочи Денков.

 

“Още не се е състоял разговорът с Мария Габриел за оценката на министрите”, заяви Денков. Той подчерта, че очаква това да се случи през следващите няколко дни. 

 

Министър-председателят припомни, че неговата оценка за свършеното по министерства и ресори е готова, но няма да коментира имена на министри, преди да го обсъди с вицепремиера Габриел. 

 

“Няма нищо драматично, диалогът с Мария Габриел е добър”, коментира още премиерът. 

 

“Много по-важно е да сме сигурни дали зад него не се крие нещо повече”, заяви премиерът Николай Денков по повод на задържането на мъжа с прякор Червения пират, водещ скитнически начин на живот, за който има данни, че е отправял заплахи към политици и магистрати. Премиерът посочи, че няма допълнителна информация по случая и каза, че е работа на институциите и разследващите органи е да разкрият всички обстоятелства. 

 

Министър-председателят коментира и темата с футболните протести на 16 ноември м.г., за които бе създадена временна комисия за проверката на всички факти и обстоятелства, включително за съмненията за полицейско насилие.

 

„Четирима души са били уволнени от МВР. Ако министърът не ги беше уволнил, аз щях да поискам неговата оставка“, заяви премиерът. Всеки, който е престъпил закона, да бъде наказан”, добави той. 

Източник: svobodnoslovo.eu