„Готов съм да поема поста на външен министър. Разочарован съм от колегите от ПП. Логиката на техните изказвания следва изцяло логиката на президента Радев“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, който е предложен от служебния премиер Главчев за поста външен министър.

 

„Служебният министър-председател ми се обади първо на мен. Аз, разбира се, съм се консултирал с председателя на партията. Като заместник-председател няма да взема решение без да изговоря това с него. Получих пълна подкрепа от г-н Борисов. Така че първият разговор е между мен и г-н Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър, който той освободи – г-н Димитров. Де факто е търсил възможност да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен европейски и проатлантически профил на човек, който ще следва подобен тип политика“, каза Митов.

 

Той обясни, че Главчев не е успял да се сработи с първоначалния избор за министър на външните работи – Стефан Димитров. Затова и е търсил възможност да гарантира ясна, външна политика опряна на проатлантически профил. Според него вместо те да защитят логиката на промените в Конституцията се занимават с това чие е това правителство.

 

„Ако президентът се съгласи, ние ще кажем, че ГЕРБ носят отговорността във външно министерство”, подчерта Митов.

 

Депутатът коментира още, че ако се забави назначаването на външен министър, ще се забави подготовката на изборите в чужбина.

 

Какво още каза Даниел Митов, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu