„Парламентът трябва да е на висота и партиите, които променихме Конституцията – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС трябва да носим отговорност за служебния кабинет“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

По повод поисканите от служебния премиер рокади във външно министерство и назначаването на Даниел Митов на поста външния министър, Борисов заяви:

 

“Последните 9 месеца ГЕРБ е носил цялата отговорност за външната политиката на България и искам доктрината и идеологията, за която сме се борили да продължи. Казах, че в отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото Запрянов е наш експерт. Призовавам колегите от ПП-ДБ също носят своята отговорност“.

 

Борисов поздрави и съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод рожденият му ден. 

 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че философията на Конституцията е направена, така че тежестта от президента е пренесена в парламента.

 

„Тази философия за Конституцията е, че има системни партии и служебно правителство с Народно събрание, за да може да се върши работа. Помня служебните правителства на Радев как се подписваха договори и ни представяха пред света“.

 

Сега, за да не ни се смеят хората – да бъдем на висотата и да носим отговорност“, заяви Борисов.

 

„Разпределиха си регулаторите, а за ГЕРБ остана Сметната палата. От ПП-ДБ искаха Андрей Гюров да стане служебен премиер, какво щеше да стане тогава?!“ 

 

“Парламентът носи отговорност за това служебно правителство. Когато гласувахме Конституцията си говорехме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС“, подчерта Борисов.

 

По отношение на Даниел Митов, Борисов заяви, че е ярка политическа фигура, но такъв е и Румен Спецов като шеф на НАП, такъв е и Гвоздейков като транспортен министър от квотата на ПП-ДБ.  

 

Борисов подчерта, че не иска да носи отговорност за някой, който не познава. За исканата смяна Кирил Вътев от земеделското министерство, Борисов заяви, че е в добри отношения с него и няма отношение към поисканата рокада.

 

„Когато парламентът е променял с умисъл от президентската институция контрола да дойде в Народното събрание трябва сега същите тези партии да носят отговорност“, категоричен е Борисов.   

 

Какво още каза лидерът на ГЕРБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu