„България и Република Северна Македония имат подписан договор за добросъседство, който е вписан в плана за разширяване и никой не може да мръдне от него.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е и председател на комисията по външна политика в НС.

 

Борисов призова за търпение.

 

 „От нас се иска търпение. Всички институции реагираха. Не трябва да изглеждаме агресивни ние, защото тактиката на нашите колеги от Северна Македония е ние да бъдем виновни“, предупреди лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че всеки който нарушава добрия тон, а България не е такава, защото ние с нищо не нарушихме добрия тон, ще понесе последствията от това.

 

„Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в Европейската народна партия, в европейския съвет, в европейската комисия много добре сме чути. Така действат европейските институции. Те не заплашват, те не обиждат, а резултатът е, че Албания върви напред. Тя прие българското малцинство, а нашите колеги от Северна Македония да понасят това, което тяхното поведение към днешната дата, са сътворили“, заяви Борисов и добави, че ще се опита да убеди колегите във външна комисия да не действаме емоционално, а да действаме прагматично и разумно. Понякога казват, че отмъщението е най-хубаво, когато е хладно и студено. Ние като държава трябва да се държим на висотата и да не бъдем в тона на някакъв все пак министър“, каза лидерът на ГЕРБ.

 

Какво още каза Бойко Борисов, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu