От днешните преговори ще стане ясно ще има ли правителство или изборите са неизбежни

Корнелия Нинова и Христо Иванов днес ще бистрят ще има ли редовен кабинет в рамките на това Народно събрание. Бившите коалиционни партньори от БСП и ДБ приключват този първи кръг от консултациите заедно и с онези депутати. Които се отцепиха от  ИТН и се обявиха за независими.

Социалистите се надяват да съберат необходимото мнозинство в този Парламент заедно с бившите  си партньори, основано върху общата  управленска програма на ПП, ДБ и БСП.

Срещите с ПП и представителите на партията на Слави приключиха, като те декларираха, че имат воля да съставят нов кабинет. Само, че от „Продължаваме промяната” имат няколко условия, а те са, че докато се провеждат консултациите депутатите трябва да приемат антикорупционния закон в рамките на сегашното НС и Бойко Рашков да бъде избран за ръководител на комисията по антикорупция  и това мнозинството да докаже, че наистина работи против корупцията в страната.

Представителите на партията на Трифонов обявиха, че са съгласни с управленската програма, изготвена от другите 3 коалиционни партньора. Но имат намерения да внесат някои промени. Подкрепиха и предложения вариант на антикорупционния закон, но изказаха мнение, че имат някои забележки, които ще бъдат внесени при второто четене в пленарна зала.

Ако първия етап от преговорите се окаже успешен, на следващия ще започнат разговори каква ще е структурата на правителството и кой ще застане начело.

Ако това се случи новосформираната четворна коалиция има подкрепата на 128 депутата. И от без независимите. Само, че политолози коментират,  че изборите наесен са неизбежни.

Източник: standartnews.com