Михаил Миков ще инкасира поредната загуба на БСП на предсрочните избори

Трима експерти коментираха Дойче Веле за неудобствата от удобния избор на Михаил Миков за председател на БСП.

Всички те са категорични, че изборът на Миков за председател на БСП по никакъв начин не гарантира политическото оцеляване на партията. Проф. Георги Близнашки от СУ коментира, че конгресът на БСП е избрал за лидер на партията възможно най-комфортния за партийния елит сред деветимата кандидати за поста. Той уточнява, че изборът на Михаил Миков е много удобен за всички фракции във върхушката на БСП, тъй като е повече от сигурно, че няма да предприеме радикални промени.

[caption id="attachment_417531" align="alignright" width="300"]Михаил Миков ще инкасира поредната загуба на БСП на предсрочните избори Михаил Миков ще инкасира поредната загуба на БСП на предсрочните избори[/caption]

Именно поради тази причина конгресът се е спрял на „кандидата на статуквото”, който гарантира заеманите досега позиции от отделни фракции. Проф. Близнашки е убеден, че Михаил Миков ще продължи курка, който бе поет от Станишев. Професорът по право признава, че Михаил Миков е значително по-умерен в сравнение с „ястреба” Драгомир Стойнев, който бе сериозен опонент на Миков до последния момент.

Социологът Кънчо Стойчев пък подчерта, че е всеизвестен фактът, че БСП го е закършила много здраво и с партийното строителство. Сега съществуващия апарат на БСП е твърде тромав и стар. Въпреки всичко Стойчев смята, че с избора на Миков за председател на БСП шансовете на партията за добро представяне на предсрочните парламентарни избори се подобряват и има реални шансове да запазят второто си място.

Политологът Антон Тодоров пък определя избора на Михаил Миков за председател на БСП като удар в празното пространство и невероятен подарък за ГЕРБ в навечерието на парламентарните избори. Предвид, че Миков е сред най-приближените хора на Сергей Станишев, то със сигурност е усвоил в детайли маниерите на предишния ръководител на партията-столетница, както и методите в апаратното му властване. Въпреки всичко политологът е на мнение, че в чисто човешки план, Миков е „трагичната фигура”, на която е отредено да инкасира поредната изборна загуба на БСП вместо Сергей Станишев. Най-доволни от новия избор са динозаврите в БСП, които ще успеят да запазят местата си, а БСП ще претърпи огромен срив по време на управлението на Миков, пише pik.bg.