Общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов и народните представители Цончо Ганев, Димо Дренчев и Йордан Тодоров проведоха брифинг пред журналисти във връзка с конвергентния доклад на Европейската централна банка, който излезе вчера, по отношение на готовността на България да влезе в еврозоната.

 

Николов разкри, че вече са изчели доклада и са се запознали със съдържанието.

 

„На първо място това, което виждаме в доклада, е, че е направен доста по-обстоен анализ дали покриваме или не покриваме формално критериите. Да, България не покрива критерия по отношение на инфлацията, за който като референтна стойност залагат 3.3%. България е почти 2% над това, което в икономически смисъл е високо.

 

Освен това говорим за бюджетния дефицит в доклада, който, макар и на ръба, доста обстойно е разгледан като тенденция.“, коментира Деян Николов.

Той разкри, че сериозна критика към България е отправена във връзка с нивата на корупцията, с проблеми в образователната система и липсата на достатъчно подготвени кадри на пазара на труда, съответно високите разходи за труд, инфлацията, както и жизненият стандарт на българите, а именно потребителската кошница все още е съставена основно от хранителни продукти и сметки.

 

„Половината от парите на българите отиват за това, което води до шокови събития, като тези от последните 2-3 години и до тези 15-16% инфлация в България, просто защото нашите пари отиват за неща, при които инфлацията е доста по-висока от средното за Европейския съюз и за еврозоната.“, каза още общинският съветник от „Възраждане“.

 

Обстойният анализ на ситуацията в българската икономика е изключително критичен. В него се говори за липса на достатъчно производителност, говори са за липса на достатъчно мерки,, предприети от българското правителство по отношение на чуждестранни инвестиции и за структурни проблеми в българската икономика.

 

„Изводът от доклада е, че България не е готова за членство в еврозоната и няма да влезем в нея на 1 януари 2025 година. Всъщност, с този доклад се потвърди това, което ние обясняваме повече от година и по време на събирането на подписи за референдума нашата аргументация беше точно това. Българската икономика  просто в момента не е готова, защото не хваща някои критерии там заради няколко процентни пункта. Ние фундаментално не сме готови – отразен е и брутният ни вътрешен продукт на глава от населението, който все още е на около 60% спрямо  средните нива в еврозоната, с което ние сме на опашката в еврозоната“, допълни Николов.

 

Според него,  България няма да бъде готова още много години. Дори най-големите оптимисти по отношение на икономическите показатели на България знаят, че не могат да се надяват на нещо в следващите 8 до 10 години.

 

„Предлагаме България да изчака по отношение на този стремеж да влезем със зор в еврозоната и се радваме, че в крайна сметка Европейска централна банка потвърди това, за което ние имахме опасения. Между другото, ние бяхме в постоянна комуникация с ЕЦБ, защото имаше притеснения и съмнения, че могат да бъдат манипулирани данните на Националния статистически институт.“, коментира Деян Николов.

 

Той припомни, че българските правителства в последните 2-3 години целенасочено се опитват да вкарат България в еврозоната при положение, че и от Европа ни казват, че ние не сме готови.

 

„Кой ще поеме отговорността за всички разходи, които се направиха, защото имаше една комуникационна стратегия, по която бяха похарчени 10 милиона лева за пропаганда, при положение че нямаме яснота кога ще влезем в еврозоната и всичко, което слушахте през последните 6 месеца как всеки момент ще влезем в еврозоната и как всеки момент ще покрием критериите, всъщност е една огромна лъжа.“, каза Николов.

 

Той припомни, че има резерв, който гарантира стойността на българския лев, защото сме във валутен борд и този резерв вече е 70 или 80 милиарда.

 

„В момента, в който България влезе в еврозоната, една част от тези средства ще останат на разположение на правителството, което и да е то. Отделно има ползи за банковия сектор, така че интересите са изключително големи. Със сигурност има лобиране и говорим за много милиарди. Рискуваме да станем свидетели, може би на най-голямата корупционна схема. Говорим за десетки милиарди, които могат да бъдат откраднати по различни схеми, защото ще се окаже, че има, да ги наречем условно готови, свободни, едни 20-30 млрд. оставащи от резерва -  сигурен съм, че ще е много силна надпревара кой и как ще усвои тези средства.“, каза в заключение  Деян Николов.

Източник: svobodnoslovo.eu