В един незабравим скеч от предаването „Улицата“ героинята на Мая Новоселска казваше: „Мълча като пукал“. Българският парламент не закъсня особено и се обзаведе със същия такъв пукал в лицето на варненската хубавелка Славена Точева, която обаче тези дни бе изритана като парцал от Народното събрание.

 

Бойко Борисов изгони от парламента депутатката от ГЕРБ, известна и като „Мис Преференция“, с което даде ясен знак за разрив и с нейния меценат Даниел Славов, по-известен като Дидо Дънката. Нещо като онзи повратен момент преди години, когато покойният шеф на „Мултигруп – Илия Павлов, заяви, че „гущерът си реже опашката“, и бригадите на мутрите започнаха да се топят, побързаха да припомнят опоненти на ГЕРБ.

 

Прогонването на безличната народна представителка, официално представено като „подадена оставка“, се случи само три дни след като ГЕРБ загуби Варна. От години е известно, че точно нейният спонсор Даниел Славов – Дънката, е не просто строителен предприемач, а истински олигарх, който здраво е стиснал в ръцете си гербаджийския кмет Иван Портних. Нещо повече, Дънката често се оказва доста по-влиятелен в отстояването на интересите си дори от иначе

 мощната икономическата групировка ТИМ.

 

На този фон най-малкият проблем на Дънката е да вкара някоя си Точева в парламента. Само че на тези кметски избори сметката излиза крива и Портних е пометен от младата надежда на ПП-ДБ Благомир Коцев.

 

Според запознати на тези избори с алъш-вериша на гласовете пряко е бил натоварен Николай Тошев – Чирпанския. След като не си е свършил работата, няма да е чудно, ако прокуратурата се сети за някое от миналите му прегрешения и го подгони към ареста още в близките дни, пророкуват наши източници от държавното обвинение. За въпросния Чирпански наприме упорито се твърдеше, че е участвал в убийството на Борислав Манджуков през март 2014 г. Така и нищо не се доказа, но никога не е късно да се извади нова нишка към този инцидент.

 

Депутатката пукал Славена Точева изгонена от ГЕРБ заради провала на Иван Портних във Варна

Колкото и нелепо да звучи, но самият Николай Чирпанския също се е пробвал да влиза в политиката. През 2009 г., за да избегне затвора по дело за изнудване, като се сдобие с имунитет, той се регистрира в Хасково като кандидат за народен представител. Засилва се към парламента от листата на някакво патриотично движение „Защита“. Разбира се, без успех, и няма как да е иначе, след като амплоато му е на другия полюс - с години той се подвизава в престъпната банда на Черния Роди, лежи в затвора като наркотърговец.

 

Последно за Чирпанския се чу това лятото покрай смъртта на десетината зависими във Варна. Оказа се, че са си заминали заради т.нар. розов синтетичен кокаин. Покрай тази трагедия цяла България научи, че. през варненското пристанище влизат пратки с фентанил, който се преработва в скъпата дрога от лаборатория в квартал „Виница“. Смъртоносният бизнес по думите на ченгета бил под егидата на Николай Чирпанския, който явно има много „таланти“ – и наркодилър, и търговец на гласове по изборите.

 

Другият виден дилър на „преференции” във Варна” – Йордан Ченков – Бургаския, сочен обаче за протеже на Младен Михалев – Маджо, казват, че поне в тези в кметските избори нямал решаващо участие. Да припомним, че според запознати точно той е брокерът, пряко осигурил преференциите за Славена Точева. Бившата хостеса едва ли щеше да види сградата на парламента отвътре, ако зад гърба й не стои Дънката, известен от години като отличен партиен спонсор, нищо, че през 90-те години МВР го сочи като наследник на контрабандните канали на разстреляните Косьо Самоковеца и Иван Тодоров – Доктора. Точева няколко пъти чупи рекордите по преференции и пренарежда листата на ГЕРБ във Варна, като дори измести старите и заслужили партийци Костадин Ангелов и Даниел Митов. Явно тогава тези преференции за Точева не бяха проблем нито за Бойко Борисов, нито за партията.

 

Нещо повече – прокуратурата на Иван Гешев запретна ръкави да проверява купуване на гласове за красавицата и както се очакваше, не откри нищо нередно. Така тя се закотви сред депутатите и при това дори не направи елементарно усилие да покаже поне заченки на интелектуален капацитет. Затова пък се носят легенди за шумните веселби с по няколко мъже в депутатската й квартира. Хубавицата така и не успя да се изкаже в парламента но депутати, но депутати които обитават съседни ведомствени апартаменти, се оплакват, че в нейното жилище нощем е доста шумно. При това те описват положението с вулгарни изрази като „една вечер направо я разцепиха – то не беше пъшкане, то не беше чудо“. Личният й живот никого не интересува, сега обаче изгонването й показва колко е ядосан Борисов на доскорошния тандем Иван Портних – Даниел Славов.

 

Да припомним, че самото издигане на Портних за 4-ти мандат бе посрещнато с остро недоволство от структурите на ГЕРБ, но така и никой не ги чу. Защо ли въпреки съпротивата им скандалният кандидат е наложен? Според запознати това става по изричното настояване на партньори на ГЕРБ, които имат силни икономически интереси във Варна. Затова Борисов приел да издигне Портних за пореден мандат, въпреки че местните гербаджии се потрисали само при споменаване на името му. Да не говорим, че дни преди изборите кандидат-кметът беше подпукан от Сашо Диков с въпроса, откъде е намерил пари, за да осигури скъпата такса за детето си в швейцарския колеж „Ла Розе“. Уж бил продал апартамент, но само един апартамент не стига, за да се изучи детето в супер скъпия частен колеж.

 

Дъщерята на Дидо Дънката също е швейцарска възпитаничка. За това се разбра, след като Теа Славова лъсна в списъка на парламентарните сътрудници, като част от екипа на депутата Георги Ковачев, който влезе от партията на Николай Бареков, а после стана независим. Теа го съветвала по законодателни въпроси, вероятно понеже е завършила международно право в Швейцария. Самият Георги Ковачев напоително обясняваше, че поради липсата на такива специалисти във Варна се спрял точно на нея. При това наследницата на Дънката работела за него от разстояние, защото живее в чужбина.

 

И още един скандален факт изплува тогава: въпросният Георги Ковачев се явяваше член на две важни парламентарни комисии – по финансите и по борба с корупцията, а Дънката уж се разследваше от МВР като крупен контрабандист. Парите, както е известно, не миришат и варненският предприемач е добре приет във всички партийни формации. Бегъл поглед назад в годините показва, че Дидо Дънката първо е рамо до рамо с Борислав Гуцанов, с когото са учили заедно в Морското училище. Този факт не-е без значение за израстването на Славов като строителен бизнесмен, абониран в това число и за обществени поръчки за милиони, казват запознати.

 

Те припомнят, че Славов е вдигнал най-грамадните хотели и апартаментни комплекси в района на Варна от типа на изключително грозния комплекс „Ривиера Бей“ плажа „Кабакум“, построен да се харесва на замогнали се руснаци, предимно нефтодобивници от Тюмен. Този хотел дава представа за „естетиката“ на Дънката, който вече почти не е оставил незастроен парцел между Варна и Златни пясъци. Затова не е чудно, че се е сдобил в личен план с къща в Женева, а и не само там. Само че двамата с Борислав Гуцанов са арестувани от Цветан Цветанов в акция „Медузите“, но по-късно осъждат България в Страсбург и прибират огромно обезщетение

 

След 2015 г. обаче Дидо Дънката къса с БСП и споРЕД запознати се ориентира към другия полюс – ДСБ. А само няколко години по-късно праща в парламента Славена Точева, но вече като депутатка от ГЕРБ. Предстои да видим накъде ще завие след изгонването й, ако вече не е взел друг курс, както намекват многозначително познавачи на варненския политически живот.

 

При това Дидо Дънката отдавна не е клиент на прокуратурата. За разлика от довчерашния варненски кмет. В навечерието на изборите Портних се сдоби с няколко обвинения, включително и по линия на европрокуратурата, дори се очакваше да бъде арестуван, което обаче не се случи. През април тази година той получи първото си обвинение – за канализационната тръба, която напълни с фекалии Варненското езеро. На 7 юни в Окръжната прокуратура във Варна го бяха привикали, за да го обвинят за „дупката“ в центъра на града и апорта на варненските акции от Пловдивския панаир в компанията на Георги Гергов „Пълдин туринвест“. С това портфолио Портних се яви на избори за 4-ти мандат и предвидимо ги загуби.

Източник: Уикенд