ПГ на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”, защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани. Това се посочва в позиция на съпредседателя на Движението Делян Пеевски, разпространена от пресцентъра на ДПС.

Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на “Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна.

Въпреки предприетите мерки и действия за изпълнение на санкционния режим, наложен от ЕС, работата на рафинерията остава непрозрачна, продължава да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнява ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска.

Очакваме от компетентните органи да предприемат необходимите действия за бързо установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с рафинерията и дейността й.

Още в понеделник ще изискаме доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират Парламента какво се случва в  “Лукойл”  - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците. Остават открити въпросите за назначаването на особен представител и как държавата си изпълнява правата като държател на златната акция, чрез своя представител в Надзорния съвет на “Лукойл”.

Делян Пеевски: Подкрепяме отнемането на дерогацията на “Лукойл”, гласуването ще покаже кой къде стои

Задължение на правителството е да защити националния интерес и българските граждани.

Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт.

Източник: blitz.bg