Слух гласи, че виетнамските устройства са програмирани на принципа на ротативките – всеки 10-и глас за „Възраждане“ се прехвърлял към „Продължаваме промяната“

 

Съобщения с надписи „Дневникът е подправен“, появили се на дисплеите на три от машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, предизвикаха поредният шумен политически скандал в България, който едва ли ще заглъхне скоро. Вече трета седмица депутатите от 48-ото Народно събрание разгорещено спорят за промените в изборния кодекс и завръщането на хартиените бюлетини.

 

Доводът, че машините, произведени във Виетнам и осигурили скандална изборна победа на венецуелския диктатор Николас Мадуро през 2017 г. чрез подменен вот на близо 1 млн. венецуелци, навярно са манипулирани и в България, беше взет на въоръжение от ГЕРБ и частично от ДПС, но най-големия удар срещу репутацията на машините беше нанесен от БСП.

В скандално изказване отпреди дни червеният депутат Георги Свиленски, а впоследствие и Корнелия Нинова, обвиниха в прав текст „Продължаваме промяната“ и лидера й Кирил Петков, че действително дърпат конците на изборната измама чрез машините.

 

Според думите на Свиленски и Нинова, Кирил Петков влязъл в стаята на БСП след един от разгорещените дебати по темата и обещал да предостави кодовете на машините и на социалистите, ако не подкрепят завръщането на хартиената бюлетина.

Машините – общо 11 000 на брой, се появиха на българската политическа сцена през 2020 г., внесени от виетнамската фирма „Смартлинк“ чрез дружеството „Сиела норма“, управлявано от Веселин Тодоров. Миналото лято депутатите буквално за една нощ промениха изборния закон и решиха гласуването да е само с машини. С хартиени бюлетини гласуваха единствено по селата, в секции с по-малко от 300 човека.

От „Сиела норма“ осигуряват и техническата изправност на машините, което дава повод за неизказани гласно подозрения в ГЕРБ, че частници ръководят изборния процес. Статутът на машините все още не е изяснен докрай – ЦИК и „Сиела норма“ се съдят чия собственост са машините, като от изборната комисия застъпват тезата, че устройствата са собственост на държавата, докато от „Сиела“ настояват, че държавата в лицето на ЦИК е само наемател.

 

Важен детайл в казуса е, че Иван Тодоров, братът на Веселин Тодоров от „Сиела норма“, ръководи маститата адвокатска кантора, сключила тлъсти договори за правна помощ с държавни дружества по време на краткото управление на кабинета „Кирил Петков“. Братята Тодорови са близки приятели с министъра на електронното управление в предходното правителство Божидар Божанов, който пък се оказа единственият политик с достъп до изходните „сорс“ кодове на машините.

В множество свои изказвания през последните дни Божидар Божанов излага убедителни аргументи в защита на „машините на Мадуро“. Представителят на „Демократична България“ твърди, че устройствата не могат да бъдат управлявани дистанционно, тъй като нямат връзка с интернет и че разминаванията в машинния протокол и преброените разписки са много малко (в 20-тина секции при общо 10 хиляди). Факт е обаче, че от ЦИК са проверили само около 5% от разписките чрез повторно ръчно броене.

 

Неубедително звучат и обясненията на експертите от ЦИК, МЕУ (Министерството на електронното управление) и БИС (Български институт за стандартизация) относно надписите „Дневникът е подправен“, появили се на машини за гласуване във Варна, Пазарджик и в Своге. Според заключението на комисията от експерти, надписите може да са се появили поради поне 5 причини – разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и други.

 

Интересна закономерност е обаче, че в градовете, където са се появили „дефектните машини“, от „Продължаваме промяната“ взимат голям брой мандати – две депутатски места в Пазарджик, четири депутата от Варна и двама народни представители от Велико Търново. Големите губещи в тези райони пък са „Възраждане“ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

 

„Машините са пипани!“, обяви веднага след изборите на 2 октомври Бойко Борисов. Впоследствие от ГЕРБ изразиха гласно съмненията си от огромния брой бюлетини с надпис „Не подкрепям никого“ – над 90 000 за цялата страна. „Да отидеш до изборната урна, само за да кажеш, че не си даваш гласа за никого и това да е цял един областен град – много странно ми се струва?“, подметна Борисов преди около месец. Отвърнаха му, че при хартиеното гласуване броя на недействителните бюлетини е достигал и до 300 000.

Източник от редиците на ГЕРБ разкрива, че IT специалисти, наети едва след изборите от партията на Бойко Борисов, са допуснали, че машините има как да бъдат манипулирани.

 

Твърди се, че това е станало чрез инсталиране на софтуерна програма, действаща на принципа на ротативките в казината – алгоритъм, чрез който гласуваш за дадена партия, но гласа се прехвърля на друга.

„Има съмнения, че големите губещи на тези избори не са ГЕРБ, а „Възраждане“ на Костадин Костадинов – всеки десети глас, пуснат за Копейкин, е отивал към „Продължаваме промяната“, а всеки пети глас, пуснат за „Има такъв народ“ и ГЕРБ, е отивал към опцията „Не подкрепям никого“. Тази измама е възможна да се случи само ако държиш изходните кодове на машините и то регион по регион. Възможно е хакерите на „Продължаваме промяната“ да не са се справили успешно с инсталирането на програмата във Варна, Пазарджик и Своге и заради това да са се появили надписите „Дневникът е подправен“, твърди функционер от ГЕРБ.

Според думите му, измамите с машините са се въртели само в големите градове, даващи най-много депутатски места. Дава се пример с 23-и МИР в София, откъдето се излъчват 16 депутати – от този район „Продължаваме промяната“ печели цели 5 депутатски места, а сподвижниците им от „Демократична България“ – 3 мандата. Тоест – половината от всички гласуващи.

В другите два района в София - 24-и и в 25-и МИР, двете партии „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отново

 

взимат половината депутатски места –

 

6 от 12 мандата (четири за ПП и 2 за ДБ ) в 24-и МИР и 7 от 14 мандата (5 за ПП и 2 за ДБ) в 25 МИР.

„Да, в София десните винаги имат отлични резултати, но никога не са постигали толкова увърдителна победа с почти половината от общия брой гласове на всички гласували. Необяснимо високи са резултатите на „Продължаваме промяната“ и във Варна, Бургас, Благоевград и Велико Търново. Където хората на Кирил Петков печелят най-много мандати, гласовете за „Възраждане“ са подозрително малко спрямо предварителните очаквания“, твърдят анализаторите на ГЕРБ.

Очертаващото се завръщане на хартиените бюлетини със сигурност ще пренареди изборната карта, признават от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са единствените застъпници да се гласува изцяло с машини. Съмненията на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, че изборните машинации чрез хартия в полза на ГЕРБ, ДПС и БСП ще осигурят огромна преднина на старите управляващи, може и да не са лишени от логика, ни засега не срещат шумна обществена подкрепа. На двата досегашни протеста пред Народното събрание в подкрепа на машините се събраха обидно малко протестиращи. Темата за изборните манипулации обаче едва ли ще отпадне скоро, а напротив – ще се задълбочи, пророкуват политически наблюдатели.

 

Хакерите от „Тад груп“ замесени в аферата?

 

Според слух, циркулиращ в кулоарите на парламента, босът на IT компанията за кибер сигурност „Тад груп“ Иван Тодоров – Злото е сред главните действащи лица в преинсталирането на част от машините за гласуване на извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

 

Според мълвата, която мнозина сочат за неоснователна и клеветническа, тази есен Иван Тодоров – Злото е провел поне три срещи с Асен Василев и с Настимир Ананиев. Официално срещите били заради съмненията на тандема Кирил Петков – Асен Васиев, че руски хакери са поставили под контрол компютърни системи и информационни масиви на „Продължаваме промяната“. Неофициалния прочит на срещите обаче е, че хакерите от „Тад груп“ са съумели да инсталират чрез подсигурен им достъп до изходните кодове на машините програма с алгоритъм за пренасочване на гласове от една към друга партия.

Иван Тодоров – Злото, заедно с търговския директор на компанията Георги Янков и компютърния гений Кристиян Бойков, бяха арестувани през лятото на 2019 г. и обвинени за разбиването на информационната система на НАП.

Тогава личните данни на над 5 милиона българи бяха откраднати, а стотици заведоха частни дела срещу приходната агенция за информационния теч.

Триото Тодоров – Янков – Бойков бе обвинено за тероризъм чрез компютърни престъпления, а от прокуратурата обявиха, че в хода на разследването са се натъкнали на данни, че от „Тад груп“ рекетират големи компании – разбиват системите им за сигурност и впоследствие им предлагат многомилионни договори за кибер сигурност.

Обвинението в кибер тероризъм все още не е стигнало до съда, а след няколко седмици, прекарани в ареста, Иван Тодоров, Георги Янков и Кристиян Бойков бяха освободени срещу парични гаранции. Твърди се, че от „Тад груп“ отново са подновили дейността си в сферата на кибер сигурност, както и че босът на компанията Иван Тодоров работи неофициално по проекти, възложени му от „Продължаваме промяната“.

 

Чрез камерите търговците на гласове няма нужда да висят пред избирателните секции – ще контролират хората си на живо

 

Покрай ожесточените скандали и взаимни обвинения, които си отправят партиите за връщането на хартиените бюлетини за следващите избори, на заден план остана друга гласена промяна в изборния закон – въвеждането на видеонаблюдение в избирателните секции.

 

Според постъпилото предложение от ГЕРБ, във всички 11 000 избиратели секции трябва да се монтират камери за наблюдение, които да следят в реално време за законността на вота. Камерите няма да съхраняват записите, но всеки ще може да следи как върви гласуването.

„Куриозът е, че това се разглежда като инструмент за контрол срещу купения вот, а е точно обратното. При положение, че има инсталирани камери в секциите за гласуване, търговците на купени гласове ще получат огромно предимство за незаконния си бизнес. На практика вече няма нужда да се праща отговорник пред която и да е секция, който да следи дали вербуваните хора спазват уговорката и отиват да гласуват – контролът ще се осъществява чрез камерите. Ако тази промяна бъде приета, това ще даде нов мощен тласък на изборната търговия“, категорични са запознати с мръсните тайни на изборните процеси в България.

Друг проблем пред видеонаблюдението в избирателните секции е чисто финансов и организационен – от ЦИК ще трябва да закупят поне 22 000 видеокамери с качествена резолюция, които да бъдат инсталирани в секциите, където се гласува. „Това означава оскъпяване на изборите с около 25-30 милиона лева, а освен това няма гаранция, че всички камери ще функционират безпроблемно. Ако някъде някоя камера се повреди, това ще доведе до нови обвинения в изборни измами и до искания за касиране на изборите“, коментират експерти.

Странното е, че за видеонаблюдение в избирателните секции са дори депутатите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са се фиксирали единствено в запазването на изцяло машинния вот.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Дърпат ли наистина ПП конците на изборната измама чрез машините?