БСП обвини бившия премиер Кирил Петков, че пробвал сделка с тях, като предложил да им предостави кодовете за машините, ако те си изтеглят поправките за връщането на хартиената бюлетина. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Георги Свиленски по време на дебатите по второто четене на Изборния кодекс.

"Откраднахте изборите! Защото вашият съпредседател и бивш премиер каза: "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете в България? От една седмица ви предупреждавам защо го правим. Внимавайте какво говорите и правите с БСП. Това, че стоим и мълчим не означава, че не можем да говорим. Сега казах само едно изречение. Ако продължавате, утре ще ви кажем и други работи. Утре очаквайте второто, в сряда и четвъртък довършека", избухна Свиленски в пленарната зала в реплика към ПП.

Депутатът от "БСП за България" беше силно раздразнен, след като първо Радостин Василев изчете от трибуната позицията на младежите социалисти от Младежкото обединение на БСП-София, в която те изказват възмущението си от ръководството на партията, което връща хартиената бюлетина.

Младите социалисти упрекват още лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова, че е предприела това без решение на ръководните органи на БСП.

"Вслушайте се в гласа на младите хора от БСП, не ги прогонвайте от партията, защото в момента заставате на страната на задкулисието и това ще ви донесе още по-слаб резултат", обърна се към лявата част от залата Радостин Василев, след като прочете цялата декларация.

Това провокира Свиленски да предупреди "Колеги, не се занимавайте с БСП". Той даже покани Радостин Василев в редиците на Младежкото обединение на БСП.

"Заповядайте в младежкото обединение в БСП, както виждате, всеки може да си изкаже мнението, а най-вече младежите", обърна се към бившия депутат от ИТН социалистът. Той отговори от трибуната и на младежите в БСП. "Това решение БСП го е взела на своите най-висши органи - конгрес и национален съвет", каза Свиленски. После побърза да уточни, че Явор Божанков не е изгонен и наказан, а изпратен от парламентарната група в командировка на обучение в Америка. Свиленски го обяви с аргумента, че от два дни в пленарната зала питали къде е Божанков.

Източник: dir.bg

БСП:  Кирил Петков ни каза "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете за машините"