Извън парламента, но в рамките на държавата и с влияние върху нея, се намира бившата говорителка на Министерския съвет и ексдепутатка Лена Бориславова. Мълвата носи,  че тя седне в съветническо кресло, близо до ухото на премиера Николай Денков.

 

Въпреки напредналата си бременност, Лена Бориславова не само продължава да посещава институциите, към които вече не принадлежи, но участва и в срещи на партиите ГЕРБ и ПП. Тя се появява в парламента като представител на групата за преговори на "Промяната" и поема ролята на определящ фигура в кадровата сфера, свързана с министерствата и агенциите.

 

Бременната Лена разказа играта на всички в правителството

Хора от ПП твърдят, че на практика тя е тази, която диктува дневния ред в държавата. Лена дори командва премиера Николай Денков и издава нарежданията на Кирил Петков.

 

Появиха се спекулации, че тя има връзка с отстраняването на шефа на "Гранична полиция" Антон Златанов, който остана на поста си по-малко от 4 часа. Освен това се разбра, че тя е изпращала заплашителни съобщения на шефката на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова, предупреждавайки я, че коалицията ще се разпадне, ако депутатите на Бойко Борисов разкриват твърде много информация.

 

Това поведение на бъдещата майка никак не се нравело на партньорите от ДБ, които мислели, че поне в този мандат са се отървали от смуглата красавица. Именно Христо Иванов и Атанас Атанасов поставили ултиматум на Асен Василев да махне Бориславова от светлината на прожекторите в това управление, преди да е нанесла още щети на коалицията с поводи за клюки и скандали. Потресени от скандала, който се развихри с т.нар. „Парапетгейт” и Кирил Петков, двамата съпредседатели настояли твърдо или хубавицата да се сложи в сянка, или да

отпадне още на ниво листи.

 

Кирил Петков обаче се възпротивил остро и наложил любимката му да остане в кандидат-депутатските списъци, а когато влязла в парламента, коалиционните партньори си стиснали ръцете да я отстранят тихомълком и да й намерят ново поприще, ужасени от възможните последици, вземат ли мандата и сдобие ли се Бориславова с друга власт извън събранието.

Бременността на Лена дошла дюшеш за ДБ, които решили, че вече няма да се червят по медиите заради подозрителните отношения в парламента. Веднага щом напуснала парламента, уж да работи чак наесен за кампанията по местния вот, Бориславова започнала да се меси във всяко решение на „Промяната”, да дава съвети и насоки през Петков, които се превръщали в заплахи и нареждания.

 

Казват, че дори Асен Василев не могъл да я усмири или да укроти приятеля си, с когото отдавна имат различия по доста държавнически и лични въпроси. Притиснат от две страни – от ДБ и новия министър на финансите, Кирил Петков склонил да усмири Бориславова, като тихомълком я направи личен съветник на премиера Николай Денков. На идеята склонили противниците й само за да престанат спекулациите, че тя продължава да „коли и беси във формацията.

 

 „Ситуацията е много удобна – онзи ден Петков показа, че в качеството си на редови депутат може да влиза в Министерски съвет без изобщо мястото му да е там и ако тя стане част от екипа на премиера, често ще го виждаме да го прави”, ехидно коментират депутати. С подобна синекурна длъжност Лена Бориславова едновременно ще има възможност да изкара спокойна бременност и да получава щедра заплата, а и зад гранитните стени на МС няма кой да следи кога се вижда с Кирил Петков.

 

ГЕРБ също ще се радват да не виждат повече очите и есемесите на Бориславова, тъй като младата дама се държала изключително високомерно на закрити врата с хората на Борисов, издават депутати на ГЕРБ. „Тази е опасна!”, отсякъл по неин адрес Бойко Борисов в разговор с Кирил Петков.

 

Според тях, за разлика от самия Денков, който се опитвал да внесе някаква диалогичност и добър тон, за да спаси съвместното управление, красавицата се виждала като представител на бъдеща диктатура на ПП, където всеки човек на ключов пост ще е техен.

Източник: Уикенд