Ако вътрешният министър Калин Стоянов си тръгне заради окървавените футболни протести, трябва да си тръгне и премиерът Николай Денков. Тази теза изрази пред журналисти в Дулово, където е за среща с кметове, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

"Никога не съм ходил да кадрувам и не съм се обаждал в МВР. Спазих думата си и не съм се месил там. Ако колегите не са доволни от резултатите си от изборите и искат да донапълнят с калинки вътрешно министерство... Да не се връщаме назад как охрана на Кирил Петков стана заместник-министър. Казах на Денков, че някой трябва да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев. Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Денков", коментира Борисов. 

 

По думите му професионалната работа се върши от професионалистите и полицаите, а министърът е политическо лице и "на него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата", допълни Борисов. 

 

Според него "цялата разправия" е, че това е останалото последното място (постът вътрешен министър), което "не може да изпълнява поръчки". Борисов отрече още веднъж Стоянов да е "техен" министър и обясни как точно се е случил изборът му:

 

"Когато започнахме да правим нещо, което да не прилича на Столичния общински съвет, ние от ГЕРБ направихме много компромиси. С Кирил Петков се разбрахме да изберат вътрешен министър, който да е неутрален, да си гледа работата, да е отдалечен от всички, просто професионалист. Тогава Петков предложи този министър. От самия министър разбираме, че два дни е молен да стане министър, той служеше при Бойко Рашков, като шеф на БОП, така че това не са случайни хора, доведени отнякъде.

 

Впоследствие по време на изборите разбрахме, че ходят в министерството, кадруват с една цел - да преследват политическите опоненти. Това е истината". 

 

Борисов: Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът (видео)

Лидерът на ГЕРБ ходил в МВР единствено за среща относно действията по приемането ни в Шенген. "На нея присъствали и Мария Габриел, Николай Денков, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Халил Летифов, Десислава Атанасова. Обсъждахме Гранична полиция и външно министерство какво трябва да предприемат, а също така и какво се изисква от законодателната програма в парламента", обясни Борисов. 

 

Що се касае до отстъпката на ГЕРБ в сряда да бъде осигурен кворум, за да се гласува вотът на недоверие срещу кабинета "Денков", Бойко Борисов каза, че "отново проявил мъдрост и търпение" и намерили компромис. По думите му те ще гласуват против, както преди дни се ангажираха и Десислава Атанасова и Томислав Дончев. "Ако отидем на избори, още по-лошо ще бъде", убеден е Борисов. 

 

На въпрос относно слуховете, че ще се кандидатира за държавен глава, той отговори така: "Президент можех да стана като бях на 40 години. Сега единствено искам ГЕРБ да бъде стабилизиращият фактор в България. Не може да ме стигне никой". 

Източник: dir.bg