Оказва се, че дори и при промяна на конституцията, Борислав Сарафов ще бъде бетониран на поста главен прокурор и няма да се търси нов кандидат за обвинител №1.

 

Очаква се властта да приеме текстовете идната година, въпреки че депутатите имат амбицията да успеят до Коледа. Промените, които касаят прокуратурата обаче няма да доведат до промени в сегашната ситуация, относно длъжността на главния прокурор, предвид факта, че Сарафов е одобряван от всички партии на сглобката, разкриват депутати.

Те твърдят, че той се ползва най-вече с одобрението на ГЕРБ и ДПС, но среща подкрепа и сред част от депутатите от ПП и ИТН.

Борислав Сарафов остава главен прокурор и след промените в Конституцията

Сарафов ще започне официално мандата си като главен прокурор от момента, в който текстовете влязат в сила. Сега той изпълнява длъжността на мястото на бившия обвинител №1 Иван Гешев, който бе детрониран и направи опит за партия, който на този етап не се увенча с особен успех. Тъй като властта е категорична, че повече няма да търпи личности като Гешев, с текстовете от новата Конституция целят остро намаляване правомощията на главния прокурор, както и му се отнема опцията да е „началник на всички прокурори“, поясни преди дни депутатът и бивша секретарка на Христо Иванов – Надежда Йорданова.

 

Няма да има нужда Борислав Сарафов да си търси нова работа, тъй като властта е на мнение, че той трябва да остане на този пост, и официално мандатът му от очакваните 5 години занапред да започнат, след като промените във върховния закон станат факт, разкриват още депутати, запознати с идеята на управляващите.

Източник: Уикенд