Борис Бонев направи рязък завой от „Спаси София“ към милионера наследник на ДС фамилията Васил Терзиев от страна на ръководствата на ПП и ДБ за кандидат-кмет на София. Този факт предизвика истинска война между фаворитите.

 

Бонев, който на ставане и лягане критикува направеното от подчинените на Фандъкова, бил почти 100% сигурен, че ще е избраникът на Кирил Петков и Асен Василев за кандидат-кмет на града с най-голям бюджет от държавата.

 

Борис Бонев и милионерът Васил Терзиев на нож за София

Василев обаче решил да даде шанс и на Васил Терзиев, който имал възможност сам да финансира кампанията си с милионите зад гърба си и да не натоварва бюджета на ПП и коалиционните им партньори от ДБ.

Биографията му на успешен бизнесмен пък била повече от мечтаната от бившия вицепремиер, разчитащ десните избиратели да видят алтернативата на Фандъкова и ГЕРБ в лицето на магната.

 

Това категорично не се харесало на Бонев, който бил уверяван от месеци, че именно той ще е лицето на ПП-ДБ за столицата.

Разгневеният Бонев нападна индиректно конкурента си преди няколко дни със злостен пост в социалните мрежи.

 

„Точно 200 дни остават до местните избори, но от кандидатите ни вест, ни кост. Това обаче не е проблем. По принцип, ако днес започнеш да се учиш да програмираш след 200 дни можеш да си изпълнителен директор на топ софтуерна компания“, написа Бонев от един от профилите си.

 

Той се опитал да привлече и привържениците си от ДБ, които още миналата година имаха резерви към кандидатурата на бизнес-ангела Терзиев, както го описват от ПП, за да му ударят рамо за номинацията наесен. 

 

Борис Бонев и милионерът Васил Терзиев на нож за София - Снимка 2

Васил Терзиев е недолюбван от хората на Христо Иванов, тъй като десницата е на мнение, че столичани са скептици и няма да дадат вота си за милионер, който ще има повече ангажименти към фирмите си, отколкото към града им.

Отделно той е спряган за финансист на ПП и мастит дарител, а ДБ не са получили и стотинка от милионите му в партийната си хазна.

 

Затова Борис Бонев се обърнал към екипа на Атанас Атанасов и Христо Иванов с надеждата везните да надделеят в негова полза наесен.

Друг мотив за несъгласието на ДБ именно Терзиев да е номинацията в София е миналото на семейството му.

 

Младият магнат е чист като сълза за актива на ПП, но ДБ са възмутени от фамилната обремененост с ДС. Дядото, на когото е кръстен кандидат-кметът от ПП, е бил шеф в ДС, баща му също е работил в репресивната милиция на тоталитарната държава.

 

От 1943 г. дядото Васил Терзиев е началник-щаб на Втората пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител е на зоната във Втора средногорска бригада „Васил Левски“. След 09.09.1944 г. влиза в структурите на Българската армия.

Между 1952 -1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване.

От 19.09.1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член  на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

 

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на IV Управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР. С указ №2105 от 9.08.1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд.

Награждаван е с ордените „Георги Димитров“ (1972), Народна Република България 1, 2, 3 степен, „9 септември 1944“, „Народна свобода 1941-1944“ и доста други.

 

Бащата на кандидат-управника, Александър Терзиев пък е работил в Първо главно управление, възмутени са от десницата.

Тази биография дала на ДБ достатъчно мотиви за противопоставяне на исканата от Петков и Василев номинация, а Бонев имал коз, с който да се хване срещу издигнатия нов фаворит, който го сменил в очите на лидерите на ПП. Те обаче на този етап залагат на Терзиев, тъй като имат известни съмнения в компетентността на Бонев.

Източник: Уикенд