"Щом Владимир Путин ръкопляска на предложението на Китай да водят мирните преговори, как може то да е добро?" Така Джо Байдън коментира предложението на Пекин да помири Русия и Украйна. "Планът на Пекин по никакъв начин не защитава Украйна, която е потърпевша от тази абсолютно непредизвикана война. Немислимо е те да бъдат смятани за миротворци", твърди още Путин.

 

Президентът на САЩ заяви също така, че няма да предостави изтребители F-16 на Украйна, но само засега. "Президентът Зеленски няма нужда от тях засега. Затова не предвиждам изпращане на военни изтребители на Украйна за момента".

 

Байдън обаче се противопостави на опита на Пекин да помири Русия и Киев. Планът на Китай предвиждаше постепенна деескалация на напрежението между двете страни и най-вече - липса на употреба на ядрени оръжия. Владимир Путин прие предложението и се съгласи Пекин да води преговорите, което предизвика още напрежение спрямо Байдън.

 

Все повече хора се чудят, дали САЩ не се опитва да отслаби Русия чрез тази изкуствено създадена война. Никой не отрича безумния план на Путин да възроди "Велика Русия" или СССР. Но също така Кремъл има възможност да се оттегли от войната, вместо да продължава бойните действия срещу Киев. И планът на Пекин изглежда точно такъв. Вашингтон обаче не смята, че войната трябва да спира, поне за момента....