138 милиарда долара. Толкова горе-долу ще струват изборите на Джо Байдън. Президентът на САЩ наруши решение и на Върховния съд, като обяви, че отменя студентските заеми на близо 2 милиона американци.

Според решение на съда Байдън няма право да натоварва милиони американци, освобождавайки от студентските заеми хората, които са решили да получат висше образование. "Администрацията на президента нарушава правомощията си и излиза извън тях. Неслучайно президентът не е любимец на юристите", коментират в мрежата.

Американският президент от миналата година води политика за освобождаване на завършилите от студентски заеми. Държавната администрация е обявила, че кредитите ще бъдат обявени за анулирани, а задълженията — опростени.

Това не се хареса нито на банките, нито на данъкоплатците, които заявиха, че Байдън няма право да натоварва обществото и да ощетява хората, които не са имали възможност да получат висше образование. Въпреки това президентът подписа нов меморандум, според който над 150 000 студенти ще получат амнистия за заемите си. Отчаян ход, който говори много.


"Байдън се опитва да си купи изборите с индулгенции. Кредитната амнистия на студентите е точно това — отчаян опит да си осигури някакъв шанс за победа. Но няма да се получи", казват още републиканците.