Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи специално изявление за Шенген като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във "Въздушния" Шенген.

"Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата", заяви Карнер, цитиран от БНР.

Австрия поиска да приемем бежанци от Сирия и Афганистан, за да ни пусне по въздух в Шенген

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина.

Източник: dir.bg