Скандалните разкрития на главния прокурор Иван Гешев за опитите на политическия елит да контролира съдебната система и да я използва като "бухалка" може да костват бъдещето на кабинета между ГЕРБ и ПП-ДБ. Преди броени часове стана ясно, че двете формации са се договорили за краткосрочен кабинет с диапазон от 18 месеца, като имат за цел да гласуват бюджета и някои спешни закони, за да се получат средствата по плана за възстановяване и устойчивост.

По-интересното обаче е, че идеята на двете формации е да има ротация на премиерите. За целта академик Николай Денков ще подаде оставка като премиер след 9 месеца, а със следващия мандат ГЕРБ — СДС ще излъчат Мария Габриел за премиер. Съставът на правителството остава непроменен.

Идеята не среща обществена подкрепа, въпреки изявленията на Борисов, че този акт е необходим, за да бъде спасена България. Експремиерът в момента се опитва да се спаси и от обществен скандал, след като главният прокурор Иван Гешев публично обяви, че е бил обект на изнудване, заплахи и опит за убийство. И дори след атентата му е било отправено предупреждение да се оттегли, за да не пострада.

На фона на тези разкрития, бъдещето на кабинета "Денков" изглежда доста несигурно. Въпреки това от ГЕРБ — СДС обявиха, че ще подкрепят проекта. Мария Габриел влиза в правителството като вицепремиер и министър на външните работи, а Асен Василев ще бъде финансов министър. Кирил Петков поема ключова комисия в НС, а останалите партийни лидери остават в парламента. Предстои да видим каква ще е цената на този неочакван пакт и дали няма да се свалят взаимно, по-бързо от очакваното...