Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е върл противник на бюджетите тип „постна пица“ ала Симеон Дянков. Неслучайно се заявява като радетел държавата ни да се превърне в по-социална.

Неслучайно ексвицепремиерът и финансов министър от правителството на четворната коалиция Асен Василев е харесван и от левичарите, и от дясното. 

Към края на кампанията за парламентарни избори, Асен Василев посочва, че след многобройните обиколки из страната е видял, че тя се намира на кръстопът в опит да се измъкне от постоянното тъпчене на място, случващо се в последните десетилетия. Според него обаче това измъкване се случва много бавно, много трудно и среща огромна съпротива и насаждане на страх – особено в по-малките населени места. 

Твърди, че вижда у хората надежда, че нещата ще тръгнат в по-добра посока, но не крие, че често пъти в очите им вижда и отчаяние, защото не са сигурни дали наистина ще успеят да се преборят. Според него хората наистина искат България да се превърне в нормална европейска държава и да де спре с този безкраен преход, през който вървим през последните десетилетия. 

Според него Бойко Борисов изпитва страх от дебати. Асен Василев припомни, че когато Борисов излезе на политическата сцена през 2009 г., твърдеше, че ще вкара Станишев и Доган зад решетките. Но въпреки това Станишев излезе на дебат с него. В този ред на мисли, Василев посочи, че оправданията на Борисов към момента, са малко несъстоятелни. Според него истината е съвсем различна, а тя е, че ГЕРБ нямат никакви решения на проблемите, които страната има и съответно, нямат какво да предложат на българските избиратели – освен застой. 
Той припомни, че именно Борисов ни превърна в най-бедната държава в Европа и в държавата с най-големи неравенства между бедни и богати. В момента 1% от населението получава доходи по-големи от 40% от населението, което е огромна ножица. 

Асен Василев припомни, че не са влезли в управлението на страната с желанието да изхвърлят от там всички кадри на ГЕРБ. Дори са били обвинявани, че действат прекалено меко в тази посока. 

Дебатът, който искали да се състои, трябвало да е дебат за бъдещето на България – как хората да изкарат зимата, без да се притесняват, какви икономически мерки да се вземат, за да продължи започнатото увеличение на пенсиите и на доходите от последните няколко месеца. 
Това е една от линиите, по които имат фундаментални различия относно финансовата и икономическата политика, която трябва да се води в страната. 

Според Василев постната пица трябва да остане в миналото и трябва да се води една много, много по-социална политика. ГЕРБ обаче е на противоположното мнение.
Освен това от ПП искали да проведат дебат за това как да направят образованието по-качествено, как болниците да бъдат оправени по-бързо, за това, че енергийната основа на икономиката не се свежда само до електроенергията, а трябва да стане солидна така, че страната да бъде наистина независима – не само чрез производството на ток, но и по отношение на газа и на горивата. Това са все важни теми, които трябва да бъдат дискутирани – и те касаят бъдещето на всички български граждани. Очевидно обаче за Бойко Борисов и ГЕРБ те стоят встрани, заключава Асен Василев.

Той не пропусна да подчертае, че ПП са заявили категорично, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов.
Още по-важно е обаче е да се каже, че за тях формулирането на българския национален интерес стои над всичко това. Защото българските планове и българските позиции са най-важни. И именно на базата на тях искат да разговарят и да преговарят с европейските им партньори така, че интересът ни да бъде наистина защитен. 

В този ред на мисли Василев посочи, че точно това са направили в енергетиката като не са позволили затварянето на въглищните централи. А това били много тежки преговори с Брюксел. Но ясно били формулирали пред ЕК тезата, че искат българската енергетика да работи с български ресурси, вместо с чужди. Ако беше спечелила идеята вместо въглища, да строим газова централа, сега щяхме да стоим и да се чудим откъде да вземем газ за нея. Винаги е много важно да знаем точно каква е българската позиция, преди да говорим за каквито и да е други европейски или международни контексти, посочва Василев. 

Справки от доклади на ДАНС от 2017 г. сочат, че националният интерес, деклариран по онова време от Бойко Борисов като премиер за изграждането на „Балкански поток“ и тръбата за 3 млрд. лева у нас, всъщност е бил изцяло проруски... 
В този ред на мисли Асен Василев посочва, че разследването е в ръцете на прокуратурата, но трябва да се види какъв състав на престъпление може да се повдигне спрямо извършителите, ако се докаже престъпление. А доклад на ДАНС определено е посока, че има накърнен български национален интерес.

Предвид факта, че за момента държавното обвинение мълчи, Асен Василев посочва, че работата на Народното събрание е да направи така, че прокуратурата да разследва, а не да мълчи. Това може да стане в първия случай, като заработи антикорупционна комисия, която да разследва дали е имало корупционни практики и плащания, свързани с отстояваната от Бойко Борисов позиция по отношение на „Балкански поток“ – и съответно на базата на това получените факти да влязат директно в съда. 

Другият вариант е да бъде назначен разследващ магистрат, който да разследва главния прокурор, когато разпъва чадъри и отказва да търси престъпления при определени казуси. И всичко това може да стане реалност и без конституционно мнозинство. 
Едно нормално, обикновено мнозинство в следващия състав на парламента, което иска да извади България от блатото, ще направи всичко възможно точно това да са първите закони, написани и внесени за четене в пленарната зала и приети. 

След като ПП посочиха Добринка Михайлова като главно действащо лице по схемата за усвояване на евросредства, стана ясно, че всички случаи, касаещи европейските пари у нас, ще бъдат дадени на Европрокуратурата без никакво участие на Иван Гешев. Асен Василев посочва, че това е достатъчно показателен факт, че имат по-голямо доверие на Лаура Кьовеши, отколкото на родните магистрати.

Лично той като министър и изобщо правителството в тези седем месеца на управление, изпращали сигнали до Европейската прокуратура за злоупотреби спрямо еврофондове у нас навсякъде, където са ги видели. Вече има над 130 сигнала, по които се работи. А те са подплатени и с документация, и със свидетелски показания. Доколкото е наясно, вече има и една издадена присъда, макар и условна. Но тя е факт и е за разкриване на корупционна схема. Несъмнено е повече, отколкото нашата прокуратура е постигнала за последното десетилетие. 

По отношение на това, че те не са чегъртали кадрите на предходните властимащи, когато застанаха начело на управлението и това, че сега правителството на Гълъб Донев действа точно по този начин, Асен Василев посочва, че тяхната преценка е била, че в държавната администрация наистина е имало много хора, които са наистина там, за да работят за гражданите и фирмите и че докато вървят няколко паралелни кризи и война около нас, не е съвсем добре да се разбутва цялата структура на администрацията. 

За съжаление обаче през последните няколко месеца от управлението им са забелязали, че голяма част от чиновниците всъщност са били лоялни към партиите, които са ги назначили, а не към българската държава, данъкоплатците и фирмите. Това според него е ясен сигнал, че трябва да се направи сериозна ревизия на начина, по който изобщо администрацията функционира – за да започне да обслужва държавата, а не партиите. А от друга страна, ще се наложи и промяна в персоналния състав. 

По темата дали съществуват достатъчно поводи за повдигане на дебат за евентуален импийчмънт на президента Румен Радев, Асен Василев посочва, че това е дебат, който трябва да бъде разискван в НС. От негова гледна точка импийчмънтът е една много тежка процедура и лично той не е сигурен доколко това би било добре за страната към настоящата политическа криза да бъде добавена още една. 

Факт е обаче, че ако не бъде съставено редовно правителство, отново ще се стигне до служебен кабинет на същия държавен глава. В геополитическата обстановка в момента виждаме, че назначеното от него правителство, прави постъпки обратни на заявките на прогресивните сили в политиката. Асен Василев обаче силно вярва, че ще успеят да съставят редовно правителство, което да работи с всички сили. 

Идеята на ПП е съставът на това правителство да иска истинска промяна и да види България модерна европейска държава, за да се спре с този преход. Що се отнася до перспективата да има нов служебен кабинет, намира подобен сценарий за силно дестабилизиращ за страната. Това да влезем в зимата без работещ парламент, без възможност за реакция от страна на законодателната институция по отношение на потенциални кризи, според него е повече от опасно. 

Избягва да даде директен отговор дали той персонално е разочарован от фигурата на президента и посочва, че е имал досег с президентската институция в рамките на конституционните правомощия на Румен Радев и българското правителство, нищо повече. 

Според Василев първото нещо, което трябва да направи новото правителство е приемането на бюджет, в който да залегне повишение на доходите – и на пенсиите, и на минималната работна заплата. Ясно е, че оттам ще се вдигнат и другите заплати, като това касае и възнагражденията на хората, за които държавата е работодател – учители, лекари, армия. 

Другото, което трябва да се продължи, е схемата за компенсации в електроенергията. Цената на тока за битовите потребители е същата, каквато беше до миналата година. За потребителите на промишлен ток пък цената е закована на 250 лева на мегаватчас. Това трябва да продължи, но заедно с осигуряването на прогнозируемост на цената на газа така, че тя да е поносима и за бизнеса, и за крайните потребители. 
Хубавото е, че компенсациите за ток са самофинансиращи се и не налагат директни бюджетни разходи. За газа обаче такива ще се наложат и ще трябва компенсациите да се запишат в бюджета. 

На въпроса дали има и ще има газ и къде е проблемът с доставките за догодина, Асен Василев посочва, че отговорите трябва да бъдат търсени от служебното правителство, тъй като точно те отказали договорените от тях 6 от общо седемте танкера с втечнен газ. Според него обаче газ ще има, защото има достатъчно синьо гориво на пазара. Недостиг няма, но е друг въпросът на каква цена вече може да достигне този газ до България. 

Василев е категоричен, че е било повече от глупаво да се изпусне питомното (визира договорените доставки за втечнен газ) в опит да се гони дивото, тоест търсене на нови преговори с „Газпром“. 
Категоричен е, че е било кристално ясно, че руската компания няма да започне отново да доставя газ на България, само защото на някой тя много му харесва. 

На въпроса дали смята, че шансът за доставки на втечнен газ от САЩ е изгубен безвъзвратно, Асен Василев отговаря, че според него има възможности, но трябва да се види каква част от договорените количества между ЕС и САЩ вече са взети от други държави. 
Известно е, че нашите един милиард кубически метра бяха договорени в рамките на общата европейска договорка за 15 милиарда кубически метра от САЩ. Към момента той не разполага с информация каква част изобщо от тях все още са налични и дали можем да се възползваме от тях.

По темата, че бившият коалиционен партньор на ПП – БСП, за когото настояват да е техен коалиционен партньор и в следващия парламент, продължава да се надява да достигне до споразумение с Газпром и настоява да бъдат отменени санкциите спрямо Русия, бившият финансов министър посочва, че не е лошо да се водят преговори с всички доставчици на газ. 

Той обаче подчертава, че преговори се водят много по-лесно, когато вече си си осигурил доставките, когато не разчиташ на конкретен доставчик, в случая „Газпром“, като основен или дори единствен на пазара. Тогава преговорите са много прости: Казваме им: „Дайте ни значително по-добра цена и може би ще купим и от вас“. 
Много лошо е да се водят преговори в момент на недостиг, защото тогава този, който ти продава, естествено започва да извива ръце. Така че това, което БСП предлага, няма нищо лошо да се случи, но не трябва да е план „А“, нито дори план „B“, а може би план „C” или „D”. 

Категоричен е, че няма да допуснат очертаването на никакви червени линии от коалиционните им партньори. 
Като пример даде миналото управление в което се видя, че когато нещата се поставят на прагматична основа и българският интерес е водещ, се намира решение. 
„Бих казал, че всички намерени по този начин решения, бяха добри и в полза на българските граждани. Това е нелесен процес, но по същество е и в основата по принцип на коалиционните споразумения. Ако мислим абсолютно еднакво, то няма да има смисъл да сме в различни партии“, посочва той. 

Василев подчертава, че Кирил Петков неслучайно твърдеше, че 70% от времето и енергията си e отделял за непрекъснати преговори с „Има такъв народ“. От фонда за подпомагане на талантливи българи в чужбина „Стефан Стамболов“, през бюджета до антикорупционната програма – всичко това било блокирано от депутатите на ИТН. 
Отбелязва, че написаната подробна предизборна програма е с хоризонт за цял мандат. Категоричен е, че ще продължат да залагат ръст на пенсиите във всички следващи икономически рамки.

Подчертава, че няма да се допусне пенсиите да изостанат от доходите в страната и в един момент да се получи тази огромна разлика между старите и новите пенсии от една страна, а от друга, да има над 1 милион пенсионери под линията на бедност. 
Припомня, че точно това се е случвало през последните 12 години и това са заварили миналата година в първия служебен кабинет. 

По отношение на заплахата на Путин, че ще прибегне до ядреното оръжие, Асен Василев е категоричен, че тази заплаха е изключително грозна, неразумна и сериозна. Но страхът няма да ни помогне. Това, което може да се направи и това, което правиха е да се предвиди най-лошия възможен сценарий и да се започне подготовка за него. 

А най-лошият сценарий през седемте месеца на управлението им живеел при тях, защото например в Министерството на финансите трябвало да предвиждат сценарий тип „избухва ядрена централа като АЕЦ „Чернобил“. 

Всеизвестен е фактът, че три пъти бяхме близо до такова събитие – един път снаряд уцели оградата на една от ядрените централи в Украйна, втори път беше обстрелвана административната сграда на АЕЦ „Запорожие“, трети път бе спряно електрозахранването към „Чернобил“ и там за над 24 часа минаха на агрегати. А там, ако спре за по-дълго време електрозахранването, отработеното ядрено гориво може да започне да създава радиационен проблем. 

За всеки един от тези рискове била започната подготовка – от проверка на държавния резерв за йодни хапчета до разчет какво се случва, ако нямаме реколта тази зима и как продължаваме поне до юни догодина. 
Слава Богу, тези неща поне до момента бяха избегнати. Асен Василев обаче смята, че  дори най-черните и най-страшните сценарии не трябва да ни карат да се страхуваме. Просто трябва да си даваме ясна сметка какво би могло да се случи и на базата на това да се подготви цялата държавна машина за адекватна реакция.

Признава, че има доста повече бели коси, отколкото имал миналия ноември. Дава си обаче ясна сметка, че отговорното поведение на управляващите е да решават проблемите и да подготвят държавата, а не да плашат хората. 
Твърди, че в момента, в който българите спрат да търсят по-добър живот зад граница, ще си каже, че промяната е настъпила и няма нужда от повече промени.
Освен това обаче, очаква и българите от чужбина да се върнат отново у нас да работят и отглеждат децата си.

Категоричен е, че арестите на политици, управлявали досега, не са заветна самоцел. Пътят да станем нормално европейско общество обаче минава през това да има възмездие, когато някой е нарушил законите и е навредил на интересите на държавата. Докато оставяме престъпниците ненаказани, докато над тях има опънати чадъри, това, за което говорим, няма как да се случи. 
Дава си ясна сметка, че много хора са уморени и на много от тях им е писнало и са разочаровани по една или друга причина. На всички тях Асен Василев иска да каже, че не са им достигнали четирима депутати за формирането на правителство в предишния парламент. Това са 30 хиляди гласа. Казано с други думи, необходимо е малко усилие, за да бъде постигната целта.

В заключение посочва, че единственият начин България да тръгне напред е гражданите да решат, че го искат и да излязат да гласуват, защото е крайно време да се вземем в ръце. 
Източник: Уикенд 
 

Асен Василев: Не е сега моментът да мислим за импийчмънт на Румен Радев