Подобно на Луи XIV финансовият министър Асен Василев се превърна в лидер на Продължаваме промяната. Той вече несъмнено е едноличен вожд, който коли и беси във формацията.

 

Към днешна дата той е най-силната фигура в ПП и е спечелил войната между лобитата с приятеля си и партньор във властта Кирил Петков. Нещо повече - вече го е изолирал напълно от важните решения във формацията.

 

Асен Василев духна под опашката на Кирил Петков

Петков е редови депутат без никакви специални правомощия, а доскоро бе първият човек в

държавата, лицето на „Промяната”, и сякаш Асен Василев бе в сянка. Към днешна дата обаче е точно обратното. Бившият премиер и антуражът му изгубиха битката за власт още когато се настроили срещу прагматичния Василев и лобито му, които настоявали за коалиция

 с ГЕРБ в името на управлението.

 

Петков и приближените му били категорично против подобно съглашение с онзи, когото Кирил като премиер еднолично арестува, но под натиск коалицията се създаде и лобито на Асен Василев все пак спечели. Така Кирил Петков изпадна в пълна изолация и в момента е използван да се оправдава пред медиите защо този или онзи ангажимент с ГЕРБ не се е състоял. Екипът му също е изолиран от важните държавни дела.

 

Бившият премиер обаче не искал да остави нещата напълно в ръцете на съдружника си в държавата Василев и всячески се опитвал да върне влиянието си в партията, като Лена Бориславова била един от малкото му козове да манипулира назначения и отстранявания, които можело да му навредят.

 

Асен Василев, който е сложил ръка на формацията ПП и чрез бюджета дърпа конците на всички останали, се настроил остро срещу Кирил Петков още преди месеци. Доскорошният премиер се опасявал, че дясната му ръка ще се обърне срещу него в течение на времето. В безопасност Петков бил благодарение на влиянието на баща си, популярен като татко Петко, и все още незаглъхващата популярност на Лена Бориславова във формацията, която успяла да наложи волята Кирова над няколко рокади по високите етажи на министерства и агенции.

 

За големите риби обаче се грижи лично Асен Василев, смятат избраници, давайки за пример как министърът на финансите за малко да подари на Виолета Лорер престижен и добре платен пост в Европейската централна банка, обявявайки номинацията си за нея само час преди да подпише решението за назначението й.

Асен Василев все повече се обгражда с прагматични и верни на властовите апетити хора, докато Кирил Петков продължавал да лети в облаците на наивността и почтеността в политиката, смеят му се депутатите от кръжеца на финансист №1.

 

Опитите на финансиста да овладее напълно ПП и да изолира кръга „Петков” били показателни и с няколко важни срещи с бизнесмени на столичната ул. „Чаталджа”, които били убеждавани да дадат пари за кампанията за местния вот. Еднолично решение на Асен Василев след силен натиск е и новият кандидат-кмет на София да е Васил Терзиев.

 

Именно той пуснал мухата и идеята съседът му по жилище Даниел Лорер да бъде издигнат

за шеф на БНБ. Идеята той да е и номинацията за еврокомисар също била на Василев, а Кирил Петков само бил накаран да я обяви и да понесе негативите от коментарите по адрес на издигането му.

 

„Асен Василев движи всички идеи в партията. Негови са проектобюджетът, отнемането на парите от БЕХ по старата идея на Симеон Дянков, номинациите за назначения или кандидат-кметове се пускат с негово одобрение или по негово предложение, следи лично всеки законопроект, който се внася и какво точно е написано в него.. Опитва се да овладее напълно с кръга си партията, а Кирил Петков го имат просто за едно лице, което още е вървежно пред медиите“, обобщиха ситуацията депутати и прогнозират, че скоро в партията ще има разцепление, тъй като напрежението между лобитата на Киро и Асен ставало все по-видимо.

Източник: Уикенд