Следващото заседание на Столичния общински съвет ще се проведе на 30 ноември, четвъртък. Много или малко е това време, за да се намери решение на основния въпрос кой ще заеме поста председател на столичните общинари и ще видим ли изненадващо мнозинство около него, или то ще е повторение на "сглобката" на национално ниво? Склонни ли са групите в СОС на отстъпки в решаването на този ребус, както и къде са допирателните, ако има такива? Тези въпроси Dir.bg отправи към представителите на основните групи в столичния парламент.

Според Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС проблемът с невъзможността за избор на председател е в това, че София се превръща в "заложник на сделката между Терзиев и Бонев" - договорка, направена според него преди изборите, в която вероятно са се разбрали кой ще е кмет и кой председател на местния парламент, която обаче "никой в СОС не е длъжен да верифицира".

Антон Хекимян: София е заложник на сделката между Васил Терзиев и Борис Бонев

Ето какво още каза той:

- Да започнем от прочита Ви на патовата ситуация, в която СОС да не може да започне работа по същество, защото не може да избере председател. 

- Колегите от най-голямата група - тази на ПП-ДБ и "Спаси София", явно дойдоха неподготвени още в първия работен ден на 13 ноември. Те много добре знаят, че са отговорни за съставянето на мнозинство. Съставянето му, както и изборът на председател, зависи от тях и тук не може да се стои зад оправданието, че трябва да се подкрепят политики. Всяка група има своите политики и тя ще се опита да ги изпълни в рамките на този 4-годишен мандат. Азбучна истина обаче е, че изборът на председател е семейната снимка на новото мнозинство, тоест гласувалите за новия председател са и новосформираното мнозинство покрай него.

ПП-ДБ и "Спаси София" на този етап не успяват да формират такова мнозинство. Въпреки преговорите, които направиха с част от партиите (ГЕРБ-СДС е твърда опозиция още от първия ден и не отидохме на тези преговори и ясно заявихме защо), те получиха ясна оценка и категорична позиция от тези партии, че няма да подкрепят Борис Бонев. Ние обаче отново го видяхме като кандидат в понеделник. Тоест те отново не бяха готови за работа, което най-вероятно ще се случи и следващия четвъртък, въпреки че сега имаме малко повече време да обмислят каква стратегия ще предприемат.

- Това означава ли, че една от отстъпките от страна на ГЕРБ-СДС би могла да е подкрепа за председател, предложен от ПП-ДБ и "Спаси София", различен от Борис Бонев?

- Не казвам, че сме склонни да подкрепим друга фигура, защото е много важно коя ще е тя. Не можем просто да натиснем бутона само защото няма да е Борис Бонев. Тук говорим изцяло за последователност от страна на ГЕРБ-СДС, защото ние чувахме по време на кампанията, а и години наред преди това, "Не с ГЕРБ", "никога с ГЕРБ". Включително г-н Бонев в понеделник след края на заседанието каза, че с ГЕРБ коалиция няма да правят, но паралелно с това търсят подкрепа. И в случая мисля, че София е заложник на сделката между г-н Терзиев и г-н Бонев, ако те са се събрали в коалицията, която виждаме в момента в СОС, с обещанието Терзиев да е кмет. Всички знаем, че Бонев имаше амбицията да е кмет, но ако той е приел да е председател на Общинския съвет, а в момента не могат да се разберат в тяхната си сглобка как да действат и се стигне до ситуация ПП-ДБ да издигнат друг кандидат, не знаем дали тази сглобка няма да се разглоби. Тя може много бързо да се разруши в зависимост от това какви преговори се водят за подкрепа. 

Така че София е заложник на сделката между Терзиев и Бонев и много трудно възелът може да бъде разплетен, докато те самите вътрешно не се разберат. Аз чух един от представителите на "Спаси София" - г-н Зографски, който каза, че за тях е било изключително голям компромис да влязат в коалицията ПП-ДБ. Въпросът е този голям компромис дали ще доведе до още един компромис от страна на г-н Бонев, който да не е председател или нещо друго? Но това са си техни партийни неща.

- Подобен блокаж на парламента наблюдавахме и когато се стигна до избора на Вежди Рашидов като компромисната фигура на най-възрастния депутат, който временно да е пръв сред равни. Може ли да се копира успешно този модел и в местния парламент?

- Грети Стефанова да е председател ли? Първо трябва да я предложат, защото дори идеята за г-н Рашидов пак дойде като предложение по време на съвет, който се проведе тогава. Но няма да се изморя да повтарям, че задължение на най-голямата група в Общинския съвет - тези, които гръмко декларират, че са спечелили изборите, е да съставят мнозинство. Те са отговорни за мнозинството в общинския съвет и да си изберат председател. Защото те са тези, които дойдоха с идеята да управляват, дойдоха с обещанието за подготвен екип. Макар че досега не виждаме подготвения екип на г-н Терзиев, не го видяхме и в нощта на погрома в центъра на София при протестите. Можем да попитаме Терзиев и къде е неговият екип от заместник-кметове. Той вероятно има правото да управлява и еднолично, но ние така и не видяхме официално представяне на неговите заместници. Ако декларираш, че се готвиш за този пост от 4, 6 месеца или повече от година, трябва да си избрал хората, с които ще работиш, а това не го виждаме.

И нещо друго важно, на което трябва да се обърне внимание - г-н Терзиев кани лидерите на партии за преговори, но той не излиза пред общинския съвет, за да каже какво се случва на тези преговори. Излизат коментари в медиите, но той е човекът, който реализира процеса за търсене на мнозинство. Паралелно с това никой не излиза да каже защо ние трябва да подкрепим г-н Бонев. Ние просто трябва да го подкрепим, защото е той, и да верифицираме тяхната договорка. Това няма как да се случи. Но по-особеното е, че докато Терзиев търси подкрепата, ние не знаем той с кого точно води разговорите. Единствено г-н Бонев излиза след неуспешните заседания на СОС да обяснява с кого и как ще се коалира. Важно да изяснят за техните избиратели най-вече два паралелни процеса ли текат, Терзиев ли води процеса по търсене на мнозинство или Бонев.

- Намирате ли някъде допирателни с ПП-ДБ и "Спаси София" все пак? И може ли според Вас "сглобката" да се повтори в местния парламент?

- Аз съм сигурен, че ако седнем, а пък слушах и доста внимателно и програмите на кандидатите за кметове, от които повечето виждам в общинския съвет и се радвам, че не са били кандидати само за да бъдат такива, а и да работят за града, но съм сигурен, че можем да намерим много допирни точки. В процеса на работа също ще се намират такива. Но е добре да се знае, че идеите, които ние от ГЕРБ-СДС представяхме по време на кампанията, бяха плод на много подготвен и добре работещ до този момент екип, и бяха абсолютно реалистични. Така че, ние ще се борим за тези реалистични идеи.

Голямата разделителна линия между нас от ГЕРБ-СДС и всеки останал в общинския съвет ще бъде това, че ние държим на думата си и няма да искаме да работим по тематични мнозинства - нещо, на което явно разчитат от ПП-ДБ. Тематичните мнозинства означават икономически мнозинства - разбирателство, сделки, нещо, което се случва и се поставя на масата да се дискутира, в което няма лошо, но търсенето на тематично мнозинство за всяка една от точките, които понякога са и над 100 за разглеждане, би означавало блокиране на работата и нейното забавяне.

Но ако има някой, който блокира работата на СОС, това са ПП-ДБ и "Спаси София", защото в крайна сметка те предлагат един и същи кандидат, без да обяснят защо, без да кажат какво са се разбрали с другите партии. А дори и да са говорили по политики за София, повечето партии казаха, че няма да подкрепят Бонев, което пък е ясно послание към най-голямата група в СОС.

- Завъртя се и тезата, че Борис Бонев няма много полезни ходове след толкова години в опозиция и активист на "Спаси София", освен да бъде председател на Столичния общински съвет.

- Никой не гарантира позиция за това, че ще бъдеш председател на СОС само защото си бил активист n на брой години. През това време и други хора са били активисти в "Спаси София" и като журналисти също сме ги отразявали. Да, те са излъчили г-н Бонев, но няма нещо, което да е гарантирано, както и на никого от останалите, че ще бъде кмет, общински съветник и т.н. само защото така си го е представял.

Тази декларативност за това, че трябва да е той, идва от договорката между Терзиев и Бонев кой да бъде кандидатът за кмет и кой да е председател на СОС. Но ние не можем да верифицираме техните договорки и никой не е длъжен да го прави. В крайна сметка софиянци не са дали 31 общински съветници на ПП-ДБ-СС, а 23-ма, казвайки им да намерят начин да управляват и с други.

Отделен въпрос е дали ще водят тайни преговори с някого. Кой беше дал зелена светлина на Бонев да говори или да търси подкрепа от БСП и "Възраждане", които те обругаваха политически с посланията си преди балотажа. Знаете, те бяха "лошите", бяха "Путин", "крайни екстремисти", "крайно леви", а в един момент се оказаха възможни партньори в едно следващо управление.

- В някакъв момент може би ще е нужен и документ, който да рамкира евентуалното съвместно управление на града, ако не останем на варианта с плаващи мнозинства?

- Най-добрият вариант е да има стабилен документ или някаква стабилна позиция, зад която да застанат партиите, които ще подкрепят следващо мнозинство, независимо кои са те.

Източник: dir.bg