Искаме да продължим диалога, отворени сме за това. Имаме подготвени идеи, важно е строителството и работата в София да не спират. Така кандидатът за кмет на София Антон Хекимян се обърна към архитектите и представители на строителната камара по време на среща с тях. 

Антон Хекимян: Целта ни е строителното разрешително да стане електронно 

Антон Хекимян разговаря с представители на строителството у нас

"Честен и открит съм, че не съм най-големият експерт, но съм готов да се уча. Работим с голям екип и експерти", обясни Хекимян.

За мен е много важна прозрачността и си поставяме за цел строителното разрешително да стане електронно. Столична община, като част от Националното сдружение на общините в Република България, ще инициира разговори и работна група съвместно с МРРБ за промени в Закона за устройство на територията, каза Хекимян.

Инициирайки законови промени може да осигурим прозрачност и да разсеем всякакви съмнения дали има корупция или не, обясни той.

Строителство на нови трамвайни трасета - над 30 км, ВиК мрежата, завършването на Околовръстния път - неща, за които може да си говорим, коментира кандидатът за кмет.

Антон Хекимян: Целта ни е строителното разрешително да стане електронно  - Снимка 2

Антон Хекимян и Георги Георгиев се срещнаха с камарата на строителите

Имаме готови проекти за над 200 млн. лв., обясни Георги Георгиев. Основен ангажимент, който може да поемем - деклариране на политическа воля, разработване на всичко необходимо, за да може дигитализацията да бъде факт, заяви Георгиев. На първо място благодарност за възможността да се видим, на второ - не случайно носим големи тефтери, за да си записваме, да обменяме идеи, каза още той.

Според представителите на строителите инфраструктурата и в частност жилищното строителство изостава. "Жилищното строителство изостава, причината са частите имоти по улиците, не че няма пари или няма воля общината", обясни инж. Георги Шопов. Трябва законова промяна, заяви той. 

Георгиев обясни, че Столичната община ще помага, но законовите промени не зависят от нея.

Антон Хекимян: Целта ни е строителното разрешително да стане електронно  - Снимка 3

 

Антон Хекимян Снимка: Юлиян Савчев

Строителите предложиха и веднъж на няколко месеца да се срещат със Столичната община, за обсъждат идеи и проблеми. Според тях България се нуждае от една наредба за зелената система. 

Трябва да разчитате на нас, на нашия професионален капацитет, обясни представител на строителната камара. 

Предлагам да създадем консултативен съвет към Общинския съвет, заяви Георгиев. Премахнахме 450 незаконни преместваеми обекта и забранихме висящите кабели. Занимавам се лично с това, допълни той. 

Източник: 24chasa.bg