Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се изказа изключително критично по повод връщането на Крим на Украйна. Според него полуострова засега трябва да остане част от Русия. В противен случай конфликтът може да се превърне в много по-сериозен отколкото досега.

 

"Не мисля, че сега е моментът Киев да опитва да си върне Крим. По-добре да се съсредоточат върху запазването на столицата. Ясно е, че Русия вижда Крим като част от собствената си територия. Опитите за превземане на полуострова може да доведат до непредвидими последици. Но ние можем само да изразим становище, Украйна решава", заяви той след среща с висши военни.

Блинкен остава резервиран за връщането на Крим и поради факта, че само преди дни беше разкрито кой стои зад взривовете на Северен поток. Американският журналист Сиймор Херш публикува миналата седмица репортаж, според който САЩ са сложили експлозивите на дъното на Балтийско море, а по-късно норвежки военни са ги взривили, унищожавайки газопровода Северен поток.

 

Разкритията предизвикаха сериозен трус в Азия, но западната преса изненадващо замълча и не разкри и дума за скандала. Очевидно притесненията от разкриването на действията на Пентагона върху Северен поток ще се приеме от Русия като пряка намеса на Вашингтон във войната. А дори от другата страна на Атлантика не искат да си имат проблеми с Москва. Затова и Крим в момента е в ролята на моркова, който има за цел да успокои и без това раздразнената руска мечка. Преди да е прегазила Украйна и да се е насочила към реалния си противник в Белия дом, който въобще не е сигурен, че ще може въобще да й се противопостави, дори и с цялата си мощ...